Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo
Jak robiłem swoje pierwsze piwo była zima, więc ze schłodzeniem brzeczki nie było problemu. Teraz szykuję się powoli do drugiego piwa i chciałbym was zapytać o wasze doświadczenie z chłodnicami. Zastanawiam się nad zrobieniem własnej, tylko nie mogę się zdecydować na materiał.
Najtańszą opcją będzie chyba chłodnica miedziana z np takiej rurki https://www.autogaz-market.pl/glowna/50-rurka-miedziana-fi8.html
Ale z tego co czytam, to popularne są też chłodnice z rurek karbowanych z nierdzewki np takiej https://www.karbowane.pl/rura-karbowana-dn-16-aisi-304-0-25-mm-p-70.html
Ta druga opcja jest już trochę droższa, zakładając że będę potrzebował około 10 metrów materiału to przy miedzi mam niecałe 90 zł, a przy rurce karbowanej to już 130 zł.
Jakie macie doświadczenia z takimi chłodnicami? Czy na przykład miedziane chłodnice nie śniedzieją? I czy ma to wpływ na brzeczkę później?
  • 8
@potatowitheyes: Ja sobie zrobiłem z karbowanej. Chłodzi super, ale dużo przekleństw poleciało przy zwijaniu tego, a i tak wygląda jak druciak do zmywania. Trudno się myje przez te zakamarki, na szczęście i tak zawsze chwile się gotuje więc nic złego się nie przydarzyło.
@lunga: Na wyglądzie mi za bardzo nie zależy, bo w sumie to ma działać, a nie wyglądać :)
Mówisz, że ciężko się zwijało? Usztywniałeś jakoś całość konstrukcji? I ile metrów zużyłeś do zrobienia tej chłodnicy?
Jak to nie problem, to chętnie zobaczyłbym zdjęcie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@potatowitheyes: tez stałem przed tym wyborem i albo znajdziesz tanio używaną albo odrazu kup karbowaną. Materiały wyjda Cie ok 120-130 zł z złączkami (przy zależeniu że będzie długa by w miarę szybko chłodziła)
Gotowa na olx kosztuje 150 zł
Jednak wolałem kupić używany wymiennik ciepła, przy temperaturze wody z sieci 7 stopni, brzeczka chłodzi się do 10 stopni w 7-10 minut czyli tyle ile trwa spływ grawitacyjny . A zajmuje bardzo