Wpis z mikrobloga

@NowyJa: Disagree. Jak chcesz nauczyć się robić gry to rób gry. Nie naciskaj na programowanie bo nie chcesz być programista, nie skupiaj się na programowaniu bo ta wiedza cię przytłoczy. Wszystko przyjdzie z czasem, wystarczy być cierpliwym i opierać zdobywanie wiedzy na swojej własnej ciekawości.
  • Odpowiedz
@NowyJa: @LaserRock46AND2: Nie powiesz mi, że ktoś, kto nie rozumie "myślenia" programisty (czyli te podstawy, o których @NowyJa wspomina) stworzy działający gameplay i będzie go rozumiał. Owszem, można zostać AssetStoreHero, ale nie o to chyba chodzi?

EDIT: A łyknięcie podstaw paru języków dla chcącego to w dzisiejszych czasach tydzień. Sam przygotowuję bratanka do szkoły średniej (chce iść na programistę, ale nigdy nie programował). Pokazanie mu czym jest
  • Odpowiedz
@LaserRock46AND2: @volski_: Zależy - jeśli chcesz tylko "wymyślać gry" - czyli robić sam game design, to nie musisz umieć programować - ale znaleźć kogoś, kto umie i zaimplementuje twój pomysł. Jeśli jednak chcesz samodzielnie stworzyć grę od A do Z to programować musisz umieć - bo o ile grafikę i muzykę możesz "dobrać z neta" to nie zrobisz tego samego z samym kodem gry - chyba że użyjesz
  • Odpowiedz
@NowyJa: Ahhh, GMClan (ʘʘ) - założyłem tam konto w 2007, czyli kiedy miałem 9 lat XD.
Do tej pory wchodzę chociaż raz na parę tygodni, choć społeczność już mocno wygasła.
  • Odpowiedz
@LaserRock46AND2: @volski_: Nie trzeba umieć kodzić, żeby robić gry, od tego jest w większości firm game designer (często niejeden), żeby wymyślać i opracowywać gameplay, (w pewnych ramach które sobie zadaje ofc) który potem programiści kodzą. Inna sprawa, że trzeba chociaż trochę rozumieć programowanie, znać ograniczenia, podstawowe pojęcia i co z czym się je. Poza tym moim zdaniem game designerem nie może być osoba, która siedzi w dwóch gatunkach
  • Odpowiedz