Właśnie spotkacie się po raz pierwszy. Nigdy nawet o sobie nie słyszeliście. Ale to nic, bo od teraz będziecie drużyną, która ufa sobie bezgranicznie; będziecie się wspierać i razem pokonywać przeciwności. Tak właśnie ustalamy - mówi MG podczas pierwszej sesji nowej kampanii w #rpg, a gracze się z nim zgadzają, no bo przecież drużyna w końcu i tak musi się uformować.
Zainspirowany cudowną grą Sun World (na mechanice Powered by the Apocalypse) proponuję Wam...
Relacje między postaciami
Prosty trik: niech każdy z graczy powie, dlaczego jego postać trzyma się z inną postacią z drużyny, a w kilka minut otrzymamy całkiem solidny łańcuszek (albo gwiazdę; albo coś pomiędzy) połączeń. Niby banalna rzecz, ale od razu czuje się, że stoi za nami jakaś historia i że wspólne podróże mają sens.
Jest też opcja mechaniczna: jeśli wspieram sojusznika i ramach naszej relacji, raz na sesję ON dostaje niewielki bonus do testu. To zachęci drużynę, żeby te dwie relacje podtrzymywali i odgrywali.
Oto przykładowa lista dwudziestu relacji, żeby można było łatwo rzucić k20. Ale tradycyjnie zachęcam do wymyślania i postowania swoich (może również negatywnych?)
Umiejętności / zasoby / kontakty… są mi potrzebne do…
… potrzebuje moich umiejętności /zasobów / kontaktów do...
Ufam… a obecnie prowadzi nas w kierunku…
Znam sekret… i chcę uczestniczyć w rozwiązaniu tej sprawy, bo…
Wolę mieć… na oku, w razie gdyby…
Ja i… próbowaliśmy już…, ale nie powiodło nam się.
Ja i… należymy do tej samej organizacji: … i w jej ramach…
Jestem spokrewniony/skoligacony z… (lub: znamy się z… od niepamiętnych czasów)
Chcę, żeby… powiodło się…
… zmusza mnie do współpracy poprzez…
Płacę…, żeby…
Kocham… i skoczę za nią/nim w ogień.
Jestem wdzięczny…, bo kiedyś…
… uczy mnie wiele na temat…
Wspieram…, bo ma słuszny cel:…
Z… wiąże mnie zobowiązanie/obietnica:...
Współpracuję z… nad naszym wspólnym celem:...
Już kiedyś współpracowałem z…, więc wiem, że mogę na nim.
Trzymam się blisko…, bo to świetna przykrywka dla mojego prawdziwego planu:...
Tylko ja mogę dopilnować…, by w końcu… (coś zrobił/a)
@Aspirrack: Jeśli dorwiesz kiedyś tłumaczenie Dungeon World (chłopaki z MGF kiedyś je chyba robili), to jest tam kilka takich więzi dla każdej klasy postaci. Dość dobrze się wpasowują w poszczególne archetypy.
@Aspirrack: Bardzo potrzebny wpis na tym tagu, dziękuję. Rozwija go nieco Cold City, ale msz naprawdę przydatne pomysły tutaj, których system nie podaje.
@Osculum_Infame: Nie uważasz chyba, że ktoś kto pogrywa sobie w Warhammera zacznie czcić bogów Chaosu albo zajmować się okultyzmem? To jest mimo wszystko dość klasyczny system RPG i granica między graczem i postacią oraz światem realnym i wyobrażonym jest bardzo widoczna. Nie jest to żaden Kult ani inny Zew Cthulhu.
@Aspirrack: to w dodatku do OHET-a, Ostatnie Tchnienie Vortella, na początku jest taki mały myk, który praktycznie na każdej nowej sesji stosuje. Działa nawet jak masz czterech zupełnie przypadkowych graczy. Tylko trzeba tą propozycję wrzucić i dać chwilę do namysłu, np jedną scenę. Czasem gracze potrafią naprawdę fajnie pozazębiać swoje historie.
Zainspirowany cudowną grą Sun World (na mechanice Powered by the Apocalypse) proponuję Wam...
Relacje między postaciami
Prosty trik: niech każdy z graczy powie, dlaczego jego postać trzyma się z inną postacią z drużyny, a w kilka minut otrzymamy całkiem solidny łańcuszek (albo gwiazdę; albo coś pomiędzy) połączeń.
Niby banalna rzecz, ale od razu czuje się, że stoi za nami jakaś historia i że wspólne podróże mają sens.
Jest też opcja mechaniczna: jeśli wspieram sojusznika i ramach naszej relacji, raz na sesję ON dostaje niewielki bonus do testu. To zachęci drużynę, żeby te dwie relacje podtrzymywali i odgrywali.
Oto przykładowa lista dwudziestu relacji, żeby można było łatwo rzucić k20. Ale tradycyjnie zachęcam do wymyślania i postowania swoich (może również negatywnych?)
Umiejętności / zasoby / kontakty… są mi potrzebne do…
… potrzebuje moich umiejętności /zasobów / kontaktów do...
Ufam… a obecnie prowadzi nas w kierunku…
Znam sekret… i chcę uczestniczyć w rozwiązaniu tej sprawy, bo…
Wolę mieć… na oku, w razie gdyby…
Ja i… próbowaliśmy już…, ale nie powiodło nam się.
Ja i… należymy do tej samej organizacji: … i w jej ramach…
Jestem spokrewniony/skoligacony z… (lub: znamy się z… od niepamiętnych czasów)
Chcę, żeby… powiodło się…
… zmusza mnie do współpracy poprzez…
Płacę…, żeby…
Kocham… i skoczę za nią/nim w ogień.
Jestem wdzięczny…, bo kiedyś…
… uczy mnie wiele na temat…
Wspieram…, bo ma słuszny cel:…
Z… wiąże mnie zobowiązanie/obietnica:...
Współpracuję z… nad naszym wspólnym celem:...
Już kiedyś współpracowałem z…, więc wiem, że mogę na nim.
Trzymam się blisko…, bo to świetna przykrywka dla mojego prawdziwego planu:...
Tylko ja mogę dopilnować…, by w końcu… (coś zrobił/a)
#gryfabularne #grybezpradu
#tropyrpg - tag dla GMów z zalążkami pomysłów na scenariusze
źródło: comment_IVn2BEkDiz86X9WTW00WwAx0uSnU6OAR.jpg
Pobierz