Aktywne Wpisy

mickpl +771
Prawda jest taka, że praktycznie wszyscy boomerzy mieli zwykłą robotę, całe życie zarabiali przeciętne wynagrodzenie, nie robili karier, interesów czy fikołków - a mimo to praktycznie każdy mieszkanie dostał albo kupił, był w stanie odchować dzieci i jeszcze ma teraz normalną emeryturę.
Obecnie to jest niemożliwe. Młoda para po studiach jest priced out. Mieszkań już nie dają za darmo, ceny wywalone na księżyc. Nowe osiedla zawalone betonowymi lokatami, a rzont kombinuje jak tu
Obecnie to jest niemożliwe. Młoda para po studiach jest priced out. Mieszkań już nie dają za darmo, ceny wywalone na księżyc. Nowe osiedla zawalone betonowymi lokatami, a rzont kombinuje jak tu

lukasz-lux +206
ostatnio gadałem z wujkiem co całe życie jeździł w PKS tirem, miał trasy do Iraku, Libanu - tego typu
mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD
ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką
tyle
mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD
ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką
tyle

Zainspirowany cudowną grą Sun World (na mechanice Powered by the Apocalypse) proponuję Wam...
Relacje między postaciami
Prosty trik: niech każdy z graczy powie, dlaczego jego postać trzyma się z inną postacią z drużyny, a w kilka minut otrzymamy całkiem solidny łańcuszek (albo gwiazdę; albo coś pomiędzy) połączeń.
Niby banalna rzecz, ale od razu czuje się, że stoi za nami jakaś historia i że wspólne podróże mają sens.
Jest też opcja mechaniczna: jeśli wspieram sojusznika i ramach naszej relacji, raz na sesję ON dostaje niewielki bonus do testu. To zachęci drużynę, żeby te dwie relacje podtrzymywali i odgrywali.
Oto przykładowa lista dwudziestu relacji, żeby można było łatwo rzucić k20. Ale tradycyjnie zachęcam do wymyślania i postowania swoich (może również negatywnych?)
Umiejętności / zasoby / kontakty… są mi potrzebne do…
… potrzebuje moich umiejętności /zasobów / kontaktów do...
Ufam… a obecnie prowadzi nas w kierunku…
Znam sekret… i chcę uczestniczyć w rozwiązaniu tej sprawy, bo…
Wolę mieć… na oku, w razie gdyby…
Ja i… próbowaliśmy już…, ale nie powiodło nam się.
Ja i… należymy do tej samej organizacji: … i w jej ramach…
Jestem spokrewniony/skoligacony z… (lub: znamy się z… od niepamiętnych czasów)
Chcę, żeby… powiodło się…
… zmusza mnie do współpracy poprzez…
Płacę…, żeby…
Kocham… i skoczę za nią/nim w ogień.
Jestem wdzięczny…, bo kiedyś…
… uczy mnie wiele na temat…
Wspieram…, bo ma słuszny cel:…
Z… wiąże mnie zobowiązanie/obietnica:...
Współpracuję z… nad naszym wspólnym celem:...
Już kiedyś współpracowałem z…, więc wiem, że mogę na nim.
Trzymam się blisko…, bo to świetna przykrywka dla mojego prawdziwego planu:...
Tylko ja mogę dopilnować…, by w końcu… (coś zrobił/a)
#gryfabularne #grybezpradu
#tropyrpg - tag dla GMów z zalążkami pomysłów na scenariusze
źródło: comment_IVn2BEkDiz86X9WTW00WwAx0uSnU6OAR.jpg
Pobierz