Wpis z mikrobloga

Jest taka sprawa dałem auto do mechanika z polecenia osoby mi bliskiej, gość miał mi naprawiać auto w niższych cenach po godzinach w warsztacie w którym pracuje, wszystko było pięknie ładnie pisał mi sms-ki z tym co wymienia i że potrzebuje kasy, ja jak głupi tą kasę mu dawałem - łącznie wyszło około 1600zł i tak to trwało łącznie 18 dni, aż poinformował mnie w ten weekend iż odda mi auto w Poniedziałek i wszystko jest zrobione na zicher, w dniu oddania auta gość nie odbierał telefonu a później miał wyłączony - kontakt z nim był utrudniony co wydało mi się dość podejrzane, w dniu dzisiejszym kiedy miał mi już ostatecznie oddać auto poinformował mnie że bez mojej wiedzy użytkował moje auto którym miał stłuczkę, co mam zrobić w takiej sytuacji? byłem już na Policji się dowiadywać co mam zrobić. Gość niby się deklaruje że naprawi wszystko ale nie wiem czy ma mi pisać jakieś oświadczenie?, nie wiem również gdzie w tym momencie znajduje się moje auto, nie wiem kim jest osoba przez niego poszkodowana bo to on jest sprawcą stłuczki, nie wiem też jak zareaguje na to mój ubezpieczyciel bo jestem świeżym kierowcą i ubezpieczenie mam raptem od 2 tygodni. TOTALNIE NIE WIEM CO MAM ROBIĆ, mireczki pomóżcie.

#oc #ac #motoryzacja #warsztat #mechanikasamochodowa #skoda #oszustwo #samochody
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Plp_ że muszę się się jakoś z nim skontaktować, że musi mi on napisać oświadczenie że naprawi wszystkie szkody do danego dnia, że potem muszę zgłosić to do wydziału ruchu drogowego, a jeśli chodzi o ubezpieczenie to nie wiadomo ale raczej pociągną mi po portfelu - to samo z resztą powiedzieli w PZU.
  • Odpowiedz
No to musisz zrobić to co mówią. Jeśli ubezpieczyciel ci poleci, to wtedy ten miras też musi Ci za to zapłacić- jeśli będzie sie stawiał to pozostaje proces cywilny ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
tyle że nie wiem jak takie oświadczenie napisać, skąd mam wiedzieć co jest w moim aucie zniszczone jak nawet nie wiem gdzie ono teraz jest?, mam zaufać gościowi że je zabierze na jakiś czas a potem odda naprawione?
  • Odpowiedz
Chciałbym żeby podpisał mi oświadczenie że deklaruje naprawę auta do danego dnia tylko że nie wiem jak takie oświadczenie powinno wyglądać i co zawierać bo ja nawet nie wiem co dokładnie jest uszkodzone w moim aucie.
  • Odpowiedz
@magiol: najlepsza opcja, to aby odkupił auto od Ciebie z datą z przed kolizcji. Stłuczka idzie na niego. Ty nie dostajesz zwyżki, a on naprawia swoje auto.
  • Odpowiedz
@cacyyy ale gość nie odkupi ode mnie auta, dziś jak dzwonił powiedziałem aby przywiózł lawetą moje auto w wybrane miejsce, to powiedział że nie ma pieniędzy na lawetę.
  • Odpowiedz
@magiol jak nie chcesz policji to jutro z rana idź do najbliższego prawnika i niech Ci doradzą co robić. Odzalujesz kilka złoty ale jak dobrze pójdzie to mechanika obciążysz kosztami.
  • Odpowiedz
@magiol: na twoim miejscu zgłosiłbym kradzież/przywłaszczenie na policję ze wskazaniem kto auto posiada, mnóstwo ludzi oddaje auta do naprawy znajomym czy typom na wsiach którzy sobie tak dorabiają w przydomowym garażu, niech policja się tym zajmie bo nie dogadasz się z typem
  • Odpowiedz