Wpis z mikrobloga

Polecam lody chałwowe z mascarpone.
Przepis
śmietanka 30, mascarpone (używam formaggia, ma najmniej węgli), pasta tahini. Proporcje 200ml śmieranki, 200ml mascarpone, 50g tahini. Śmietankę ubić, dodać resztę i zmiksować.
B 5,6, T 37,7, W 3
Po wyjęciu z lodówki muszą chwilę odstać, bo zamarzają na kość, ale z keto kawą to jest poezja smaku. Dla podbicia białka można zrobić jakąś polewę ze śmietanki i WPI.
Przy okazji zna ktoś zna sposób na to, żeby lody były hm mniej zmrożone? Często widzę dodawanie żółtek, coś to pomoże?
#keto
  • 6
  • Odpowiedz
@Eoghan: lody trzeba miksować w zimnej misie a potem wielokrotnie miksować podczas zamrażania. Wyciągasz zanim skostnieją, miksujesz i znowu do mrożenia. Nie ma żadnego magicznego dodatku.
  • Odpowiedz
@Zbigszew: no generalnie to na wieczność, żeby zamarzły i wyciągasz jak potrzebujesz. Najlepiej od razu podzielić na mniejsze porcje i np. do opakowań po jogurtach, czy czegoś takiego
  • Odpowiedz