Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Donmaslanoz14: od dawna chodzi mi to po głowie, na już mocno od czasu wpisu o SS1, by porównać oba tytuły. Teraz staram się jednak koncentrować nad ukończeniem starego top 20 rpg codex. Dark Sun był wyjątkiem, bo poczytałem sobie trochę o tym settingu i koniecznie chciałem zagrać w coś tam osadzonego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Neurohaox: ciężko mi uwierzyć, że ludzie są najsilniejsi. Pół-giganty dostają mnóstwo hp, mają olbrzymi bonus do siły i walą niemiłosiernie mocno pod koniec gry. Pół-gigant wojownik połączony z druidem ognia i magicznymi broniami jest w zasadzie nie do zatrzymania. Ponadto, dzięki multi-klasowaniu, nie ma ŻADNYCH minusów oprócz kary do expa, żadnych, ze wszystkich zdolności kapłana i wojownika może korzystać od razu. Dlatego milti-klasowanie jest takie silne. Tak samo pół-elfy moją
  • Odpowiedz
@Neurohaox: Ludzie byli najpotężniejszą rasą w pierwszej edycji AD&D, bo Gygax chciał osadzić nieludzi głownie w rolach villainów i NPC-ów. Wszystkie rasy miały level cap, a jedynie ludzie nie mieli ograniczeń rozwoju. AD&D 2nd trochę to zmieniło, ale wieloklasowość jest przeważnie lepsza od dwuklasowości, bo zasady zwykle negują kumulowanie premii.

Różnice wynikają z tego, że postacie wieloklasowe biorą zawsze wyższe THAC0, liczbę ataków, rzuty obronne i tempo zdobywania punktów biegłości. HP
  • Odpowiedz
No i w powyższym przykładzie, kiedy jest sztywny level cap, to w takim Heart of Winter trójklasowiec będzie najpotężniejszy, bo w każdej klasie będzie miał max 30/30/30 level. Goldboxy mają sztywny level cap dla każdej klasy w sumie inny (na przykładzie Pool of Radiance). I tam może być wojownik max 8 lvl i mag max 6 lvl. Więc wieloklasowy wojownik/mag będzie potężniejszy niż jednoklasowy wojownik lub jednoklasowy mag, ale jednocześnie, gdyby istniała
  • Odpowiedz
@Silvaren: można, jest nawet kolejna część - Dark Sun: Wake of the Ravager - i eksportowanie ponoć działa bardzo dobrze, tylko że ta część ma mieć jeszcze więcej bugów niż pierwsza i jest generalnie niższej jakości, dopowiada jednak szereg historii z jedynki.
  • Odpowiedz
@Lisaros: Shattered Lands powstawało 2x dłużej niż planowano i nowy silnik zdążył się zestarzeć przed premierą. WotR robiono już chyba w totalnym pośpiechu. Seria Dark Sun miała być takim kolejnym mocnym uderzeniem na miarę goldboxów, ale nie pykło niestety. Szkoda, bo fajny setting. Jedyne podobieństwo do niego znalazłem w Tyranny. Może trochę z tego klimatu w Age of Decadence. Wyszedł też jakiś czas temu blobber o tytule Aeon of Sands
  • Odpowiedz
W przypadku dwuklasowości, będziemy mieć 8/8/9

@Neurohaox: To w ogóle jest jakiś ewenement Shattered Lands, że DWUklasowanie pozwala tworzyć przedstawiciela TRZECH klas :D

To był tak restrykcyjny feature AD&D, że prawie nikt z niego nie korzystał w czasie sesji, chyba że wymagała tego diametralna zmiana składu drużyny albo realiów gry. To się wzięło z tego, że Gary Gygax w czasie jednej kampanii grał magiem i trafił do settingu, gdzie magia nie istniała,
  • Odpowiedz
że DWUklasowanie pozwala tworzyć przedstawiciela TRZECH klas :D

@Silvaren: Podręcznikowo można tak zrobić do 4 razy, po jednym razie dla każdej z grup klas (warrior/wizard/priest/rogue), a nazwa jest rzeczywiście myląca tym bardziej, że w najważniejszych tytułach implementowano tylko pojedyńczą możliwość skorzystania z tej cechy. Tłumacz imo powinien bardziej iść w strone dualizmu, dwoistości, rozdwajania czy czegoś takiego, tylko że obecnie nawet nie ma sensu zmiana, bo spadłaby na niego fala
  • Odpowiedz