Wpis z mikrobloga

dziękuję, są smaczne i niezepsute, a były schludnie ułożone w skrzyneczce


@kjut_dziewczynka: Tylko że został przerwany łańcuch chłodniczy, i zaczynają się rozwijać różne niepożądane bakterie. Nie wiadomo ile taki jogurt stał poza lodówką, czy nie stał na słońcu. Produkt nie musi smakować źle, nie musi powodować biegunki czy bólu brzucha, ale może pomału ładować do organizmu groźne patogeny.
  • Odpowiedz
  • 0
@southlander Prawda. Mógł stać już równie dobrze na magazynie jakiś czas i wreszcie się go pozbyli. Dlatego termin może być jeszcze dobry, a nie dadzą go powiedzmy na promocję tak jak pisałem wyżej.
  • Odpowiedz
@Pio23
@southlander
To, co piszecie o tym, dlaczego nabiał mógł zostać wyrzucony jak najbardziej ma sens. Niestety, chodzi właśnie o to, że bardzo często masa jedzenia jest wyrzucana bez dobrego powodu. Niejednokrotnie znajdywałam na śmieciach miód (skrystalizowany), puszki z napojami, bo dno było lekko wgniecione i nie stały prosto, zielone banany (bo są pojedyncze a nie w kiści), warzywa i owoce wciąż dobre do zjedzenia, bez żadnych defektów.
  • Odpowiedz
@kjut_dziewczynka: Weź pod uwagę, że niektóre produkty mogły zostać wyrzucone, bo jakiś cep wcisnął je na półkę, zamiast odłożyć do lodówki. Bardzo mała szansa, że leżały tak dłużej, niż dzień, ale jednak jest. Chociaż to pewnie wyczujesz. Fajna sprawa, tylko z mięsem uważaj.
  • Odpowiedz