Wpis z mikrobloga

Dwa tygodnie temu pytałem ludzi z Katowic, co sądzą o knajpie Mad Mick. Jedni chwalili, inni odradzali, w końcu musiałem podjąć decyzję. Było to częścią większego planu.

Lubię dobrze zjeść i uwielbiam dobre hamburgery. Znalazłem w Niemczech dobrą sieć burgerowni, gdzie jem przy każdej sposobności. Jako, że tydzień temu byłem przez kilka dni w Polsce, to postanowiłem przetestować kilka burgerowni, żeby mieć porównanie do mojego Burgeristy. Jako, że Burgerista to sieciówka, do testu wybrałem również sieciówki, bo pewnie w jakimś małym bistro zjadłbym coś lepszego, ale chciałem porównać w podobnej skali ( @Oude_Geuze tamte Twoje typy zostawiłem sobie na kiedy indziej ) Do testu skłoniło mnie stwierdzenie kolegi Holendra, któremu poleciłem Burgeristę, a który póżniej był w Warszawie i stwierdził, że jadł burgera lepszego, niż w Burgeriście.

Co jest dla mnie najważniejsze w burgerze?
Mięso.
Dobre, soczyste mięso nie potrzebuje wiele dodatków, żeby się obronić i żeby całość super smakowała. Takie właśnie jest mięso w Burgeriście. Soczyste, ociekające tłuszczem i bardzo smaczne. To był mój punkt odniesienia.

Knajpy, które porównałem:

Burgerista jako punkt odniesienia

MadMick w Katowicach

Pasibus w Opolu

Moaburger we Wrocławiu

jako bonus poza konkursem Soczewka we Wrocławiu

Wszystkie dania, które zjadłem, widać na poniższym kolażu

Bułek nie komentuję, każda knajpa ma swoje bułki, każda bułka inna, wszystkie dobre.

Burgerista: MIĘSO! soczyste, ociekające tłuszczem, po prostu pycha.

Mad Mick: wziąłem najpikantniejszego w ofercie Madmickultimate z sałatką, do tego kanapkę Reuben.

Ultimate: burger wysmażony tak, jak chciałem, czyli średnio. Lekko różowy w środku, nie można się przyczepić. Ale muszę. Mięso niestety było dość suche. Wydaje mi się, że po prostu za chude. Dodatki super, mordę nieźle przepaliło ;-)
Miałem wrażenie, że smak bekonu nieco zdominował smak całego burgera.

Kanapka Reuben: niestety rozczarowanie, ale to chyba moja wina, bo naoglądałem się kanapek z pastrami i wydawało mi się, że to powinno być ciepłe i soczyste. Reuben w MadMicku jest na zimno a mięso dość suche. Smak ogólnie dobry, kapusta i sos sprawiają, że da się zjeść.

Teraz tak popularny w Polsce Pasibus ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wielkością porównywalny z Burgeristą, choć ma szansę go przerosnąć.

Na pierwszy ogień poszedł Standard. Bardzo dobry, lekki biały sos, prosta kanapka, zjadłem ze smakiem.
Od razu dobiłem Chorizardem. Fajne dodatki, ale chyba Standard bardziej trafił w mój gust.

Jak na obżartucha przystało, do tego samego Pasibusa przyjechałem jeszcze raz, tym razem po południu ;-)
Tym razem wziąłem Osztypka. Bardzo fajny, smaczny sos i dodatki, lepszy niż Chorizard.

We wszystkich trzech przypadkach było takie samo mięso, więc podsumuję to raz: Pasibus góruje nad Burgeristą ilością wariacji smaków, jednak mięso jest bardziej suche i tu wygrywa Burgerista.

Pora na MoaBurger. Nie chciałem kombinować ze smakami ani brać tego mega ostrego (jeszcze tam po niego wrócę), więc wziąłem klasyka: Classic with Cheese

Jak dla mnie najlepszy ze wszystkich testowanych w Polsce burgerów. Wielki (coś w stylu Big Tasty od McD), mięso soczyste i różowe. Bardzo aromatyczne (mocny aromat liścia laurowego), więc nie każdemu przypadłby do gustu, mnie jednak bardzo smakował.
Nad dodatkami nie ma się co rozwodzić, sama prostota i minimalizm, ale smak super. Mój zwycięzca podróży do Polski.

Teraz bonus: przyznam się, że trochę przegiąłem, bo już mogłem tego nie jeść, ale w jakąś godzinę po Moa poszedłem do Soczewki, tam spróbowałem burgera z sarny. Na szczęście nie był podany z bułką, tylko z oponką, do tego sos truflowy, bardzo ciekawe połączenie i bardzo smaczne. Muszę wrócić do soczewki na normalnego burgera. Kurde, jak ja to połączę z tym ostrym w Moa? ¯\_(ツ)_/¯

Podsumowując: Burgerista wygrywa, jeśli chodzi o mięso. W kwestii dodatków i zestawień smaków większy wybór jest w Polsce i zarówno do Pasibusa, jak i do Moa będę chciał wrócić.

#jedzenie #jedzzwykopem #foodporn #katowice #wroclaw #hamburger #niemcy
dyniel - Dwa tygodnie temu pytałem ludzi z Katowic, co sądzą o knajpie Mad Mick. Jedn...

źródło: comment_rCW9XxbA6CndEQq4AAV1QFQ40PGSLD4F.jpg

Pobierz
  • 7
@dupa-z-tylu:Pasibus góruje nad Burgeristą ilością wariacji smaków, jednak mięso jest bardziej suche i tu wygrywa Burgerista.

Pora na MoaBurger. Nie chciałem kombinować ze smakami ani brać tego mega ostrego (jeszcze tam po niego wrócę), więc wziąłem klasyka: Classic with Cheese

Jak dla mnie najlepszy ze wszystkich testowanych w Polsce burgerów. Wielki (coś w stylu Big Tasty od McD), mięso soczyste i różowe. Bardzo aromatyczne (mocny aromat liścia laurowego), więc nie każdemu
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@dyniel: dwa tygodnie temu na food truckach jadłem burgera z dzika no i powiem tak :D jak lubisz soczyste mięso to to był ideał. Chciałem na ostro ale problemy z żołądkiem mam takie po ostrym że niestety nie mogę. I za 25 zeta był warty uwagi

Pasibus trochę małe te burgery robi