Wpis z mikrobloga

42/50 podudzia z kurczaka na dwa sposoby - zawijane w bekon, bo bekon jest miłością

CO KUPIĆ

- 1,5 kg kurczaka (podudzia)
- 2 paczki bekonu (razem 200 gramów)

Marynata numer jeden:

- gęsty jogurt naturalny (200 gramów)
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 4 ząbki czosnku (rozgniecione)
- dowolne przyprawy (u mnie taka mieszanka barbecue)

Marynata numer dwa:

- sos sriracha
- sos worcestershire
- słodka papryka

Proporcja sosów dość dowolna, zależy, jak ostre chcecie.

JAK ZROBIĆ

- Podudzia nacinamy z każdej strony, żeby marynata lepiej weszła w mięso
- w dwóch miskach robimy marynaty i wszystkie kawałki dokładnie oblepiamy marynatą
- zostawiamy, najlepiej na parę godzin
- jak już nadejdzie czas robienia, to nagrzewamy piekarnik do 220 stopni
- każde podudzie zawijamy w bekon (ja robię to w rękawiczkach jednorazowych, bo syf jest nieziemski), u mnie po dwa plasterki na kawałek
- układamy mięso na kratce, a kratkę opieramy o blachę, tak żeby miał gdzie kapać tłuszcz, ale żeby kurczak był na lekkim podwyższeniu, wtedy się nie będzie tak gotował
- wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż zobaczymy, że bekon zrobił się już ciemny i chrupki (mi to zajęło około 40 minut)
- podajemy z suróweczką albo nie, u mnie domowy coleslaw, czyli mój absolutny faworyt jeżeli chodzi o dodatki do dań z kurczaka

Niektóre wyszły ciemne, bo posmarowałam je sosem worcester na wierzchu i się skarmelizował, bekon nie był spalony.

Wołam @Krankola

#50obiadowchallenge #keto #gotujzwykopem #jedzenie
BarkaMleczna - 42/50 podudzia z kurczaka na dwa sposoby - zawijane w bekon, bo bekon ...

źródło: comment_ex0kpHpoR9at7eCRk66jLvQEIbhTFOwD.jpg

Pobierz
  • 13