Wpis z mikrobloga

Zapraszam na kolejne #pytanianaprawko!

Ze względu na ograniczenie długości pytania w ankiecie, wrzucam pytanie w treści wpisu:
Czy zakaz wyrażony umieszczonym z prawej strony jezdni znakiem pionowym obowiązuje od miejsca jego ustawienia do najbliższego skrzyżowania włącznie?

Jestem Wam mega wdzięczny za zainteresowanie serią! Poprzedni wpis trafił w gorące dyskusje, co spowodowało że w poprzedniej ankiecie głos oddało 1900 osób, a liczba obserwujących tag skoczyła z 33 na 102 osoby ()! Do samego podsumowania wołałem ponad 500 osób :).
Podsumowanie do poprzedniego wpisu możecie przeczytać tutaj.

W związku z tym, że pojawiło się wiele nowych osób, pomyślałem że przypomnę na czym polega ta seria:

Pytania, które wrzucam, pochodzą z oficjalnej bazy pytań na egzamin teoretyczny publikowanej na stronach Ministerstwa Infrastruktury. Publikuję pytanie wraz z ankietą, a następnego dnia w wątku umieszczam podsumowanie głosowania w ankiecie, informację o poprawnej odpowiedzi wg. oficjalnej bazy oraz swoje wyjaśnienie zagadnienia poruszonego w pytaniu, razem z cytatami z ustaw i rozporządzeń oraz linkami do nich. W podsumowaniu pojawia się również identyfikator pytania z oficjalnej bazy i link do niej.

Parę osób pytało mnie o opcję wołania do wpisów. W związku z tym założyłem Mirkolisty dla tych wpisów, można zapisywać się tutaj.
W poprzednim wpisie o zawołanie poprosili mnie @balbezaur i @Grzesiek_astronaut

#prawojazdy
TheRealMikz - Zapraszam na kolejne #pytanianaprawko!

Ze względu na ograniczenie dł...

źródło: comment_wvD9CRYgobLl79x0arXGoX1s7CZYi66S.jpg

Pobierz

Pytanie w treści wpisu

• Tak 78.0% (99)
  • Nie 22.0% (28)

Oddanych głosów: 127

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TheRealMikz: dziwnie skonstruowane pytanie, bo dotyczy on najbliższego skrzyżowania według mnie.

Chociaż już widywałem znak nakazu jazdy na wprost na wysokości wjazdu do komisu samochodowego, gdzie jednocześnie na najblizszym skrzyżowaniu mozna skręcić i w lewo i w prawo, a znaki poziome nie zakazują przekraczania osi jezdni.
  • Odpowiedz