Jak dobrze osuszyć mozzarellę w kulce? Odlałem zalewę, osuszyłem ręcznikiem, podarłem na kawałeczki i zostawiłem na jakiś czas na kolejnym ręczniku, a i tak podczas pieczenia wszystko pływa ( ͡°ʖ̯͡°) 10 minut w piekarniku #pizza #gotujzwykopem
@Bolszoj: W domowym piekarniku masz za niską temperaturę żeby wystarczająco dużo wody zdażyło odparować. Jeżeli możesz podnieść jeszcze temperaturę to zrób to, jeżeli nie masz kamienia to Sobie załatw - tez pomoże. Jeżeli upierasz się używać Fior Di Latte to dodawaj mniej. Albo po prostu zamień na osuszoną mozzarellę z bloku.
@Bolszoj: 250 stopni dla picki to równie ciepło co wakacje nad Bałtykiem. W takiej temperaturze nie zrobisz Neapoletany wiec nie upieraj się przy mokrej mozzarelli tylko użyj suchej jak w NY pizzy. To ze używasz jedna kulkę to niewiele mówi bo nie wiem jaka kulkę na jaka pizzę. Jak robimy z kumplem neapoletany w specjalnym piecu na 500+ stopni to na taka jednoosobówkę idzie pol kulki.
@Bolszoj: zależy od firmy...z tych ogólnodostępnych - z lidla bardzo się rozlewa, natomiast z biedronki „galbani” ma dużo mniej wody. Wystarczy odsączyć ręcznikiem papierowym (owinąć i mocno ścisnąć).
@Kieres i tak będzie git? Nie mogę nigdzie znaleźć w okolicy mozarelli w bloku, a jak używam w kulce to ile bym nie odciskał to zawsze pizza potem pływa (╥﹏╥)
10 minut w piekarniku
#pizza #gotujzwykopem
Być może też dajesz za
Jak dasz zamrożoną, to cała woda poleci na placka