Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 45
Taki obiadek sobie popełniłem: stek smażony na oliwie, boczek, jajecznica na tłuszczu z boczku i odrobinie masła, guacamole (awokado, odrobina czosnku, szalotka, połówka chilli, kolendra, sok z limonki, sól i pieprz), połówka limonki, papryka i pomidorki ()
#gotujzwykopem #foodporn #kuchnia
Michu94 - Taki obiadek sobie popełniłem: stek smażony na oliwie, boczek, jajecznica n...

źródło: comment_15821318402q0WzkbPxrBIeWrJEy9buG.jpg

Pobierz
  • 24
@qwarqq: Doprawdy? Link. Korzystałem z sansa di oliva - większa część składu stanowi oliwa rafinowana, trwała w wysokiej temperaturze. Oliwa posiada w zdecydowanej większości MUFAs (jednonienasycone kwasy tłuszczowe).
Proszę wyjaśnić mi zwrot: "zabija wszelkie właściwości oliwy". Pod jakim względem?
@Royal_Email W czym problem?:) Użyłem oliwy o praktycznie neutralnym smaku - olio di sansa di oliva. Jakie są Twoje rekomendacje?
olio di sansa di oliva


@Michu94: aaa, to trzeba było mówić od razu że użyłeś odpadowej oliwy z wytłoczyn. jest poważna różnica między oliwą virgin a oliwą z wytłoczyn. Ale nie różnią się temperaturą punktu dymienia, ok 180'C. Po tej temperaturze składniki oliwy rozpadają się w toksyczne związki, podobnie jak w wypadku spalenia masła. Patrząc po twoich stekach temperatura była wyższa i dużo dłużej.