Wpis z mikrobloga

#dekadawrapie
#24 Young Thug - Jeffery
utwór w miniaturze: Young Thug - Guwop feat. Quavo, Offset, and Young Scooter

Po raz drugi na liście jeden z najbardziej polaryzujących, kolorowych, wpływowych i charakterystycznych raperów ubiegłej dekady. Otoczony kultem przez rzeszę fanów oraz nienawiścią przez masy gatekeeperów, jedyny w swoim rodzaju pomimo masy klonów - Young Thug ze swoim mixtejpem z 2016 roku pt. Jeffery, którego tytuł będący jego prawdziwym imieniem został kolejnym z naprawdę wielu przydomków jakimi określa się tego przybysza z innej planety. Hiop hop nie widział takiego freaka od czasów Andre 3000 a ten mixtejp, mimo że niekoniecznie jest jeszcze najlepszym jego projektem to z pewnością najlepiej pokazuje jak Thugger łamie wszystkie reguły. Na ikonicznej już okładce tego projektu pozuje w czyś co przypomina lub jest sukienką(zdania są podzielone, sam Thugger w wywiadach z jednej strony twierdzi, że to nie jest sukienka a z drugiej nawija na swoim najnowszym albumie "Had to wear the dress 'cause I had a stick"), na trackach swoim głosem daje niewyobrażalne i niespotykane nigdy wcześniej na taką skalę popisy, które momentami brzmią jak zabawa mikrofonem jakiegoś szaleńca i najlepsze jest to, że mimo wszystko wszystko trzyma tam się kupy, Bae ma niesamowitą umiejętność tworzenia melodii, wariacji głosu i dostosowywania do tego wszystkiego niezliczonych ilości flow, którymi się posługuje, w tym szaleństwie naprawdę jest metoda. Wiem, że dla wielu osób, ten mixtejp jak i w ogóle może być ciężkim orzechem do zgryzienia i mogą kompletnie nie kumać o co w tym wszystkim chodzi, mi też ze 2 lata zajęło zanim się do jego twórczości przekonałem pomimo tego, że zawsze raczej wszystko co amerykański mainstream mi serwował było dla mnie dość lekkostrawne. Mógłbym próbować szerzej tłumaczyć jego fenomen, wielu już próbowało; legendarny polski portal o muzyce niezależnej porcys napisał swego czasu świetny artykuł "Young Thug: Tętno rapu", (który każdemu gorąco polecam, nawet jak Thugerem już się jara), genius pokusił się nawet o to aby jego fenomen wytłumaczył lingwista ale w koniec końców to chyba musi przyjść samo i życzę wam, jeśli jeszcze się nim nie jaracie żeby to przyszło jak najszybciej bo nie wiecie co tracicie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeszcze odnosząc się do samego mixtejpu to wszystkie tytuły utworów nawiązują do ludzi, którymi Thugger się w tamtym okresie inspirował.

Podobne do: Bae jest jedyny w swoim rodzaju ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Najlepsze kawałki:
Wyclef Jean
Future Swag
RiRi
Harambe
Webbie ft. Duke
Kanye West ft. Wyclef Jean

#rap #muzyka #yeezymafia #youngthug #youngthugnawiecznympropsie
ShadyTalezz - #dekadawrapie 
#24 Young Thug - Jeffery
utwór w miniaturze: Young Thu...
  • 2