Wpis z mikrobloga

Witajcie najmilsi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dziś nie będzie nowego epizodu przygód wesołego Fernando, ponieważ wpadłem na inny, równie genialny pomysł. Otóż, wymyśliłem aby zrobić ogólnomirkowy plebiscyt na najlepszego kierowcę w historii mistrzostw świata Formuły 1. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wraz z moim znajomym dokonaliśmy selekcji 96 pretendentów do tytułu najlepszego kierowcy. Jedni mają większe szanse, inni mniejsze - i to użytkownicy mirko dokonają selekcji, a następnie wybiorą najlepszych z najlepszych. Dlaczego 96 pretendentów, a nie 100? Przyczyna jest bardzo prosta - rozegrane zostaną turnieje w grupach, wykorzystując żużlowy system dwudziestobiegowy - bierze w nim udział 16 zawodników, w wyścigach po 4 zawodników, i startując w 5 biegach każdy pojedzie dokładnie jeden wyścig z każdym z kierowców. Zostanie dokonany podział na 6 grup eliminacyjnych - z nich wyłonimy trzy grupy półfinałowe, a z półfinałów wyłonimy szesnastkę finalistów, która zmierzy się o tytuł najlepszego z najlepszych.

96 zawodników zostały podzielone na 6 koszyków, i spośród nich dokonane będzie losowanie grup. W każdej grupie znajdzie się jeden przedstawiciel koszyka pierwszego, drugiego i trzeciego. Z koszyka czwartego do każdej z grup zostanie przydzielona trójka zawodników. Z koszyka piątego pięć grup otrzyma po sześciu zawodników, a jedna grupa otrzyma pięciu - spowodowane jest to tym, iż nie mogłem znaleźć na tyle obiektywnego wyznacznika do przydzielenia zawodnika z niższego tieru. Z ostatniego, szóstego koszyka, pięć grup otrzyma po 4 zawodników, a jedna otrzyma pięciu.

Kolejność w grupach również zostanie wylosowana, tak aby nie robić sieczki w pierwszej kolejce typu "Schumacher, Lauda, Mansell, Hunt". Każdy na pewno zmierzy się z każdym.

Każda kolejka będzie głosowana w postaci ankiety rankingowej - ankietowani szeregować będą kierowców "od najlepszego do najgorszego" w ramach danej czwórki. Bazując na sumach tych ankiet, przydzielone zostaną punkty - za zwycięstwo danej grupy kierowca otrzyma 3 punkty, za drugie miejsce 2, za trzecie jeden punkt, i za czwarte zero.

Z każdej grupy eliminacyjnej awansuje ośmiu najlepszych zawodników, którzy zostaną rozlosowani do trzech grup półfinałowych po 16 zawodników. Reseeding będzie polegał na uszeregowaniu zawodników względem zdobytych punktów w fazie grupowej.

Z grupy półfinałowej awansuje bezpośrednio trójka najlepszych zawodników. Zapełni to 9 z 16 miejsc - pozostałe 7 miejsca wyłoni repasaż, do którego trafi zawodników - z miejsc 4-6 (9 zawodników), oraz siódemka z najlepszym wynikiem punktowym spośród wszystkich grup.

W ostatniej grupie spotyka się więc 16 najlepszych kierowców, w którym ponownie każdy zmierzy się z każdym. Z tej grupy wyłaniana jest najlepsza ósemka, która zmierzy się w dwóch parach półfinałowych (pierwszy półfinał stworzą zawodnicy z miejsc 1-4-5-8, natomiast drugi z miejsc 2-3-6-7). Do wielkiego finału awansuje dwóch najlepszych z każdego półfinału.

Mam nadzieję że pomysł na ten plebiscyt wyjaśniłem dość konkretnie, i zasady będą jasne. Dla ułatwienia rozrysowałem jeszcze taki prosty schemacik, pic rel.

JEŻELI CHODZI O UCZESTNIKÓW
Przygotowałem dokument, w którym możecie przejrzeć sobie nominowanych zawodników, oraz wybrany przeze mnie największy sukces, największe osiągnięcie, najlepszy popis umiejętności tego kierowcy. Zachęcam do zapoznania się z nią pod tym linkiem..
W drugiej zakładce jest również opracowany przeze mnie seeding zawodników do losowania. Nieco namieszałem w oryginalnych tierach - przeniosłem Ayrtona Sennę do najwyższego tieru, a także Alonso i Clarka z trzeciego do drugiego. Jedynie koszyk 5 i 6 pozostaje nierówny (35 zamiast 36, i 25 zamiast 24), z przyczyn opisywanych wyżej.

Dowcip polega na tym, że na tej liście znajdują się nazwiska, które chyba jednak powinny z niej wylecieć. W komentarzach pod tym postem piszcie kogo wolelibyście zobaczyć zamiast jakiegoś kierowcy (np. Grosjeana XD), jeżeli zbierze się komitet poparcia - zmiany tej dokonam. Skoro mirko ma zdecydować, to niech decyduje.

Głosowania w poszczególnych grupach będą aktywne przez tydzień - ankiety w pierwszej fazie będą pojawiały się co kilka dni. Później się zobaczy.

Otwieram dyskusję, losowanie przeprowadzimy może w czwartek, może w piątek - zależnie od tego, ile dyskusji wywoła lista. System może i wygląda na skomplikowany, ale w praktyce zobaczycie że jest całkiem prosty, i zapewni sensowne wyniki - nie pozwoli na przypadkowe odrzucenie np. Clarka w pierwszej rundzie.

#f1 #krotkahistoriaof1 - dodam sobie swój tag dla zasięgów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
fordern - Witajcie najmilsi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dziś nie będzie nowego epizodu przygód wes...

źródło: comment_1589813744t8QxXutMw8VBuovXIhprds.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@milosz1204: Romain wszedł mi z braku laku, już naprawdę nie miałem pomysłu - zresztą widać to też np. po takich kierowcach jak Martin Brundle czy Jochen Mass. Tutaj liczyłem na vox populi, że znajdzie się dla nich sensowne zastępstwo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fordern: IMO 96 to zdecydowanie za dużo, odpadną i tak na początku zawodnicy startujący przed końcówką lat '90, bo nikt ich nie pamięta (oprócz mistrzów świata ofc) i nie sądzę żeby było tutaj dużo osób, które namiętnie oglądały F1 w XX wieku :P
  • Odpowiedz
@milosz1204: Schemat rywalizacji wewnątrz grupy jest w czwartej zakładce, a schemat ogólny turnieju w poście.

Za pierwsze miejsce w danym starciu kierowca otrzyma 3 pkt do tabeli, za drugie 2 pkt, za trzecie 1 pkt, i za czwarte 0 pkt. Jako że każdy wystartuje z każdym (w danej grupie oczywiście) dokładnie jeden raz, nie mamy problemu że ktoś będzie pokrzywdzony.
  • Odpowiedz
@jedlin12: Noo nie do końca - de Cesaris nie miał takiego grubego sponsora jak PDVSA ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miał kilka miejsc na podium (w tym uber deszczowa Kanada '89), i bardzo dobry sezon w przeciętnej Alfie Romeo w 1983. Zresztą, pozycje od 97 w górę to tylko moje luźne sugestie, ale chyba Tambaya nie odpuszczę i wrzucę zamiast Jochena Massa.
  • Odpowiedz
@fordern: Osobiście zaproponowałbym: Petera Collinsa, Jeana Pierrea Jabouille i Jose Froilana Gonzaleza. Każdy z nich ma przynajmniej 2 wygrane. Chętnie też widziałbym Kobayashiego, ale to ze względu na sympatię do tego kierowcy.
  • Odpowiedz