Wpis z mikrobloga

@chixi: My na to mówimy prażone i my robimy to tak:
- wykładamy kapustą kociołek
- ziemniaki w dużą kostkę
- kiełbasa w krążki
- karkówka w dużą kostkę
- marchewka w krążki
- pietruszka w krążki
- cebula w pióra
- kapusta w pióra

Wszystko mieszamy z małą ilością oleju, soli, pieprzu, rozmarynu, kminku
Tak jak ty u góry przykrywamy nacią pietruszki
No i stawiamy na ogień.
@chixi: ta potrawa to tradycyjne danie z Poręby w woj śląskim, i składa się w podstawowej wersji jedynie z ziemniaków, cebuli i boczku, przyprawione solą i dużą ilością pieprzu. Mówi się na to prażonki a pomiędzy przykrywkę a kociołek powinien trafić liść kapusty. We wrześniu odbywa się w Porębie festiwal prażonek, gdzie używa sie dwóch garnków na ponad 100kg ziemniaków. Istnieje też jeszcze jedna firma, która wciąż produkuje porębskie kociołki, ale