@bobikufel: przecież na tym to polega. ukroja Ci więcej i większość osób nie powie, że nie chce 24dag, bo chciało 20dag i co z tego, że się ukroilo. hajs leci
@bobikufel do czego miarkę? Każda wędlina ma inna średnicę i jedna jest cięższa sama w sobie inną lżejsza. Zbity pasztet waży więcej w cm^2 niż lekki "francuski", o surowym mięsie nie wspominając.
Jedynie w supermarkecie jak robią w plastry to da się wycyrklowac a tak to na oko +/- 5dag. Zawsze pyta zawsze możesz powiedzieć że nie chcesz 28 tylko 20 i ukroi na nowo
@blackol1: a pomyslales ze każą im tak robic? Idę na miesny, bo potrzebuje mięso mielone. Pani Grazynka mowi ze ma tu juz super miesko zmielone i pyta ile potrzebuje. Pani Grażynko a ile za kilogram to mięsko? 22 zl. To ja poprosze zmielic tej szynki 16zl/kg. Da rade? Da rade
Miałem w rodzinie ciotkę, która pracowała w sklepie mięsnym. Powiedziała mi, że po kilku latach pracy miała wagę "w rękach". Każdy wierzył dopiero, gdy robiła "prezentację", nie myliła się więcej niż 1-2 dag przy "ważeniu" 10-100 dag. Dlatego kobiety w sklepie doskonale wiedzą ile sprzedają. Potrafiłyby ocenić wagę, gdyby dostały wędlinę ukrojoną przez kogoś innego. A
@kierowcaautobusuofficial: dlatego zawsze proszę o mniej, niż faktycznie chcę... Jak chcę 25dag, to powiem, że poproszę 20 i najczęściej kroi mi w przedziale 23-26 i jest ideolo.
@inozytol: z drugiej strony: jeżeli to jakiś stały klient, to na kolejne zakupy przyjdzie, jak mu się obecna wędlina skończy, więc nie będzie chodził rzadziej i w efekcie wyjdzie podobna ilość (podobna, bo dobrze by tu było uwzględnić sytuację, gdy faktycznie się zepsuje, bo za dużo jej było)
ja nie rozumiem ludzi którzy cały czas zamiawiaja na dag nie można po ludzku powiedzieć poproszę 10 plasterków i masz dokładnie tyle ile chcesz
@Quesedilla_dostojewski: Ale wiesz, że na maszynie możesz ustawić grubość od cieniutkiej niczym papier do pieczenia do grubośnej szyny grubości panela podłogowego. Dalej chcesz 10 plasterków?
źródło: comment_1595298612F4v8CCYpFtmwM3MZ1kXjb7.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Jedynie w supermarkecie jak robią w plastry to da się wycyrklowac a tak to na oko +/- 5dag. Zawsze pyta zawsze możesz powiedzieć że nie chcesz 28 tylko 20 i ukroi na nowo
to jest PRZEPAŚĆ
Idę na miesny, bo potrzebuje mięso mielone. Pani Grazynka mowi ze ma tu juz super miesko zmielone i pyta ile potrzebuje. Pani Grażynko a ile za kilogram to mięsko? 22 zl. To ja poprosze zmielic tej szynki 16zl/kg. Da rade? Da rade
@bobikufel: Potrafią.
Miałem w rodzinie ciotkę, która pracowała w sklepie mięsnym. Powiedziała mi, że po kilku latach pracy miała wagę "w rękach". Każdy wierzył dopiero, gdy robiła "prezentację", nie myliła się więcej niż 1-2 dag przy "ważeniu" 10-100 dag.
Dlatego kobiety w sklepie doskonale wiedzą ile sprzedają. Potrafiłyby ocenić wagę, gdyby dostały wędlinę ukrojoną przez kogoś innego. A
@Quesedilla_dostojewski:
1. Ludzie są do tego przyzwyczajeni.
2. Ludzie na dag potrafią ocenić ile wędliny im zejdzie, zanim zacznie
Jak chcę 25dag, to powiem, że poproszę 20 i najczęściej kroi mi w przedziale 23-26 i jest ideolo.
@Quesedilla_dostojewski: Ale wiesz, że na maszynie możesz ustawić grubość od cieniutkiej niczym papier do pieczenia do grubośnej szyny grubości panela podłogowego. Dalej chcesz 10 plasterków?