Wpis z mikrobloga

@kfeed: tylko często ci, którzy potrzebują akademika nie dostają tam miejsca, bo ich rodziny nie deklarują zerowych zarobków. Znajomy miał taką sytuację, że mając gospodarstwo domowe jedynie z matką pobierającą rentę miał problem z uzyskaniem miejsca w akademiku, bo mieli zawrotny dochód rzędu 800 złotych na osobę w rodzinie. Druga sprawa to warunki sanitarne, jak ktoś chce mieszkać w standardzie trochę lepszym niż chlew (pękające ściany, zniszczone meble, grzyb na
  • Odpowiedz
bo mieli zawrotny dochód rzędu 800 złotych na osobę w rodzinie.

.. a Ci, których rodzice siedzieli za granicą - dostawali od ręki z 0 PLN dochodem i maksymalną stypą socjalną ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@goferek:
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: dokładnie tak. Miałem takich na studiach, którzy deklarowali zerowy dochód na osobę w rodzinie. To jakim cudem takie osoby było stać na studia dzienne, zamiast iść do pracy + zaoczne? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@CrazyxDriver: Widziałem burzę na grupie na facebooku. Ogłoszenie i tak się zmieniło, bo wcześniej było 500 zł + 100 zł media za osobę, co dawało za ten pokój 1800 zł. Jeszcze babeczka się burzyła że dobra cena, na ścianach dzieła sztuki i co to się z tym rynkiem podziało i jak to się źle dzieje bo ona przecież kredyt musi spłacać! xD
1 biurko - jeden student się uczy, dwóch
  • Odpowiedz
@CrazyxDriver: Żałosne, żeby w 3 osobowym pokoju stało jedno biurko. To już w akademikach, z wystrojem rodem z lat 60 ubiegłego wieku, zawsze jest gwarancja tego, że łóżek, biurek z krzesłem i szaf jest tyle ile osób ma tam mieszkać. Serio to już lepsze są nawet te pokoje z ujemnym metrażem i łóżkiem z opcją prysznica zamiast takiego czegoś ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
(pękające ściany, zniszczone meble, grzyb na ścianach itd) to również odpada akademik - a przynajmniej te na AGH.

@goferek: kurde, kiedy studiowałeś? bo mój wuja miał takie warunki w alfie 20 lat temu. teraz jest dość na wypasie, szczególnie w tych niedawno remontowanych.
  • Odpowiedz
@liga 10 lat temu. W materiałach reklamowych uczelnia oczywiście pokazywała ładne, wyremontowane pokoje. A tu się okazało że w rzeczywistości standard akademika był adekwatny do poziomu nauczania.
  • Odpowiedz