Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi jedno. Nasz miszczu klepie te domy od dłuższego czasu, dlaczego za każdym razem oni robią tylko wieniec nad oknami i od razu na to wiązary?? Przecież to wygląda na taką czapę zachodzącą na oczy...
Gdybym ja dla siebie budował ten projekt, zrobiłbym normalnie strop i na tym jeszcze z 1-2 pustaki, co by to podnieść lekko do góry. Wtedy to by miało jakieś zachowane proporcje. Zresztą zobaczcie sobie na grafice google "dom parterowy", jaka tam jest odległość między oknami a dachem...
No i druga sprawa może ktoś wie dlaczego oni teraz nie robią stropu? Przecież to by znakomicie usztywniło całą konstrukcję, dodatkowa izolacja cieplna i akustyczna. Z oszczędności?

#lukaszbudowlaniec #domza150tysiecy #budownictwo
S.....3 - Powiedzcie mi jedno. Nasz miszczu klepie te domy od dłuższego czasu, dlacze...

źródło: comment_15979929589qUWQkrQCmMrr5JI3TTpbw.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Scottie-33: niepotrzebna pusta przestrzeń nieużywana. Tam wszystko co jest nad sufitem jest nieużytkowe, trzeba docieplać itp. Szkoda kasy na to. Co innego jak masz piętro użytkowe to wtedy ściankę kolankową możesz sobie podnosić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Scottie-33: chodzi o koszty. Ja zrobiłem pustak i strop betonowy( na górze i tak połowa powierzchni nie ma 1,8m). Ale żeby pomieszczenia na górze były spoko to trzebaby dać z 3 pustaku a wtedy znowu źle wygląda dom.
  • Odpowiedz
@Scottie-33: nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi, a tutaj faktycznie - okap zachodzi jak u upośledzonego. Mam podobnie w garażu wolnostojącym i strasznie mnie to w-----a.
Nie mógłbym sobie zrobić krzywdy i postawić dom z takim dachem.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Scottie-33: strop jest dość drogi i czasochłonny więc po co się szarpać jeśli poddasze nieużytkowe. Ale tu faktycznie warto byłoby wymurować ze 2 bloki i wylać drugi wieniec.
  • Odpowiedz
@el009: Czy w tym przypadku jak oni robią bez stropu po nałożeniu 1-2 pustaka wyżej musiałby być drugi wieniec?
A może inaczej, podmurować lekko wyżej ściany, dać nadproża okienne i drzwiowe i na to końcowy wieniec?
  • Odpowiedz
@Kofels: @Scottie-33: na pierwszym zdjęciu niżem masz minimalną "przerwę, odcięcie" wieńca od okien cienkim kawałkiem gazobetonu i nadproża chyba z ceramiki a tak to masz dwa rozwiązania

1) zastosować nadproża i ponieść ścianę o 1, 1,5 gazobetonu lub tam ile chcesz
2) zrobić tak jak on u siebie czyli jako nadproża zastosował bloczek który przy wylewaniu wieńca po prostu spoił się z wieńcem i trzyma normalnie jak nadproże, mógłbyś nawet
astri - @Kofels: @Scottie-33: na pierwszym zdjęciu niżem masz minimalną "przerwę, odc...

źródło: comment_1598009129qPEFeXsop3S69Jzz0jQH1H.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz