Aktywne Wpisy
Operator_imadla +29
Ostatnio na Reddit był wpis jak koleś wziął 50k USD kredytu żeby grać na giełdzie i w krótkim czasie obrócił to w 2 mln USD. Myślicie że to dobry pomysł wziąć kredo na grę? Szybko by się zwróciło #gielda

#6poziomraka, cala historia.
Elo,
Wczoraj minął dokładnie rok odkąd dowiedziałem się, że mam guza mózgu (skąpodrzewiak G3). Ścieżka do tej pory:
- operacja w styczniu na świadomce (doświadczenie nie z tego Świata)
- terapia skojarzona radio/chemio w marcu/kwietniu, 30
Elo,
Wczoraj minął dokładnie rok odkąd dowiedziałem się, że mam guza mózgu (skąpodrzewiak G3). Ścieżka do tej pory:
- operacja w styczniu na świadomce (doświadczenie nie z tego Świata)
- terapia skojarzona radio/chemio w marcu/kwietniu, 30
źródło: PXL_20250719_191318803.MP
Pobierz

Gdybym ja dla siebie budował ten projekt, zrobiłbym normalnie strop i na tym jeszcze z 1-2 pustaki, co by to podnieść lekko do góry. Wtedy to by miało jakieś zachowane proporcje. Zresztą zobaczcie sobie na grafice google "dom parterowy", jaka tam jest odległość między oknami a dachem...
No i druga sprawa może ktoś wie dlaczego oni teraz nie robią stropu? Przecież to by znakomicie usztywniło całą konstrukcję, dodatkowa izolacja cieplna i akustyczna. Z oszczędności?
#lukaszbudowlaniec #domza150tysiecy #budownictwo
źródło: comment_15979929589qUWQkrQCmMrr5JI3TTpbw.jpg
Pobierz@Scottie-33: kasa a przecież poddasze i tak nieużytkowe.
Ich ostatni projekt w Okonku: https://youtu.be/Gct3ECfPD7I?t=5247
Nie mógłbym sobie zrobić krzywdy i postawić dom z takim dachem.
A może inaczej, podmurować lekko wyżej ściany, dać nadproża okienne i drzwiowe i na to końcowy wieniec?
Ale oni oszczędzają właśnie na nadprożach, chociaż w skali kosztów budowy całego domu takie nadproża to drobiazg.
1) zastosować nadproża i ponieść ścianę o 1, 1,5 gazobetonu lub tam ile chcesz
2) zrobić tak jak on u siebie czyli jako nadproża zastosował bloczek który przy wylewaniu wieńca po prostu spoił się z wieńcem i trzyma normalnie jak nadproże, mógłbyś nawet
źródło: comment_1598009129qPEFeXsop3S69Jzz0jQH1H.jpg
Pobierzźródło: comment_1598009436bJSNVZ4STkYITLcrWMg70Y.jpg
Pobierzźródło: comment_1598009570pU4PLZ98s5vLQTi9ZXAojG.jpg
Pobierz