ali3en
141 + 1 = 142

Tytuł: Mesjasz Diuny
Autor: Frank Herbert
Gatunek: Fantasy
Ocena: 7/10

...Minęło kilkanaście lat, odkąd Fremeni pod dowództwem Paula Muad'Diba pokonali połączone siły Harkonnenów i imperialnych sardaukarów. Paul poślubił księżniczkę Irulanę i zasiadł na tronie Imperium. Pustynna Arrakis, zwana Diuną, jest stolicą wszechświata, a Imperator Paul Atryda wydaje z niej poprzedzone proroczymi wizjami rozkazy. Tymczasem stare ośrodki władzy - Bene Gesserit, Gildia Kosmiczna i Bene Tleilax - zawiązują spisek przeciw nowemu Imperatorowi. Czczony niczym bóg, Paul Muad’Dib wpada w pułapkę, jaką zastawiła na niego prorocza moc: zna dokładnie każdą chwilę swojej przyszłości, każdy swój ruch, każdą decyzję i — przede wszystkim — swój straszliwy finał...

Niestety dużo słabsza od Diuny, choć dalej jest to bardzo dobra książka, którą trudno odłożyć. Druga część ma już o wiele mniej akcji, więcej intryg, polityki i mniej pustyni. Fabuła toczy się wokół 5 bohaterów - Paula, jego 2 żon, siostry i spiskowców. Niestety straciła wiele z tego, co w Diunie oceniłem na 9/10 i chyba spowoduje również kilkuksiążkowy oddech od cyklu Diuny, bo mocno zniechęciła mnie do czytania kolejnej części.
Mimo, że sama skiążka jest prawie 2 razy krótsza niż Diuna, to i tak jest mocno rozciągnięta przez wiele nieistotnych dialogów.

Moja 90 książka w tym roku, którą osiągnąłem swój cel na 2020 rok :)

#bookmeter
18
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
LadniePieknie
@ali3en sam miałem podobne odczucia. Pierwsza część mnie zachwyciła, a tym tytułem byłem rozczarowany...
2
ali3en
@LadniePieknie: Dokładnie, trochę mi szkoda, że po genialnej pierwszej części, przyszła kolej na tylko bardzo dobrą drugą
0
LadniePieknie
@ali3en ciekaw jestem jak wygląda dalej, bo po dwójce już za następne nie chwycilem.
0
j.....g
j.....g
@LadniePieknie: no to dobrze dla ciebie bo by cie zanudziło skoro byłeś rozczarowany zwolnieniem akcji

Kolejne książki czyta się ciężko ale ogólnie historia jest na tyle ciekawa że sprawiała mi przyjemność - chociaż rozdziały pisane z punktu widzenia czerwia są czysto filozoficzne i też ciekawe, to jednak powolne.
0
nilfheimsan
@ali3en takie same odczucia. pierwsza czesc nalezy do najlepszych ksiazek jakie czytalem. druga meczylem na sile zeby tylko skonczyc
0
LadniePieknie
@justkilling to mnie zaintrygowales, nie wiedziałem, że dalej jest narracja z perspektywy czerwia.
0
j.....g
j.....g
@LadniePieknie: to trochę bardziej zawiłe, ale tak można powiedzieć w Bogu imperatorze tak mniej więcej było
0
LadniePieknie
@justkilling ale jest to mniej więcej spójne fabularnie, czy ma znaczenie za który tytuł ważne się w następnej kolejności? Bo tych pozycji jest więcej niż myślałem i nie wiem jak to ugryźć i przede wsYstkim: czy wszystkie warto?
0
j.....g
j.....g
@LadniePieknie: Czy wszystkie warto to ci nie powiem, myślę że każdy sam to musi ocenić, mi się wydaje że seria z każdą kolejną książką odchodzi od beletrystyki w strone literatury filozoficznej (chociaż nie jest tak że wątki nie są ciekawe, bo nadal są), ja osobiście przeczytałem wszystkie Franka, a jego syna tylko Bitwę pod Corrinem.

Spójne fabularnie jak najbardziej jest, dziur w fabule praktycznie nie ma im dalej w las
0
LadniePieknie
@justkilling filozoficzna posypka była tam zawsze, mnie akurat to nie odstrasza, wprost przeciwnie, przynajmniej póki sama fabuła wciąż jest wciągająca.
0
j.....g
j.....g
@LadniePieknie: była zawsze ale stosunek objętości do akcji się zwiększa z książki na książke - ale intrygi są spoko pomyślane
0