Wpis z mikrobloga

@JesusOfSuburbia: Nie wiem czy czytałeś cały post OPa, ale są również jak to powiedziałeś "poważne przesłanki" na to, że kompromis aborcyjny był niezgodny z konstytucją RP. Swoją drogą zawsze uważałem to za fenomen, że niektórzy tak bardzo baczą by przestrzegać konstytucji, ale tylko w sprawach które odpowiadają im światopoglądowi.

Tutaj mamy dobry tego przykład wybiórczości gdzie wiele osób nawet nie dopuszcza do myśli tego, że kompromis aborcyjny mógł być niezgodny
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Bispinor_Diraca: dlaczego OP zakłada, że Konstytucja RP stosuje definicje człowieka według Locke'a? Tak jak OP napisał bez zmiany konstytucji spór jest nierozstrzygalny.

Taką samą wybiórczość widać wśród konserwatystów i wyborców PiS, którym nie przeszkadzało kilkukrotne łamanie konstytucji, natomiast teraz są oburzeni.
  • Odpowiedz
@JesusOfSuburbia: Konstytucja RP nie definiuje takich pojęć jak człowiek od tego jest właśnie TK. Naprawdę nie doszukiwałbym się tu jakiś spisków, bo mam wrażenie że niektórym się wydaje, że Jarek zadzwonił do sędziów i nakazał im jak głosować. Wiadomo o jakich poglądach ludzi dobiera PiS do swojego koryta kreując się przy tym na chadecje (a przynajmniej w kwestiach światopoglądowych, bo na pewno nie gospodarczych).

A pisowcem ani peowcem mnie jestem
  • Odpowiedz
ajnie, ale TK został wybrany nielegalnie i są bardzo poważne przesłanki, że jest sterowany przez JK, więc na czym polega ten wywód?

@JesusOfSuburbia: na tym że nie ma znaczenia jaki byłby skład TK, i czy na czele znajdowały się Zoll, Rzepliński czy Przyłębska. Wyrok w tej sprawie byłby taki sam, bo TK od 30 lat w tej sprawie wyrokuje tak samo na podstawie tego samego zapisu.
  • Odpowiedz
A, uzupełnię jeszcze że żaden sąd czy urząd za granicą również nie ma prawa do legalnie wiążącej interpretacji polskiej konstytucji, co wynika bezpośrednio z zapisów traktatowych.

Wyrok TK jest ostateczny, nie ma żadnej instancji odwoławczej.
  • Odpowiedz
@: tak ogólnie to lepiej nie usuwaj konta, bo idąc tym torem usuniesz się w końcu z życia, w końcu 95% ludzi nie myśli. Zawsze fajnie było poczytać.
  • Odpowiedz
Chcę nominalnie zmyć stygmat przynależności do ludzi o myśleniu tak płytkim, ale przeświadczonych o własnym geniuszu i nieomylności.

po przeczytaniu tego debilnego i zadufanego p---------a to nie wiem czy usunięcie konta tutaj coś pomoże.

znaczy nie OPowi, ale samą decyzję na pewno popieram
  • Odpowiedz
polecą minusy w odpowiedzi na dysonans poznawczy i to tyle

@spluczka: tak było. dysonans żyć mje nie daje tak bardzo, że aż udało mi się dać minusy na mirko
  • Odpowiedz
@neib1: zerknij sobie na każde znalezisko polityczne czy np. związane z historią Polski na głównej i zobacz co się znajduje u samej góry, pośrodku, a potem - co się znajduje u spodu, w komentarzach
  • Odpowiedz