Wpis z mikrobloga

354 + 1 = 355

Tytuł: Oko Świata
Autor: Robert Jordan
Gatunek: fantasy
Ocena: 7/10

O Robercie Jordanie dowiedziałem się niedługo po tym jak stałem się fanem Brandona Sandersona. Gdy podczas czytania wywiadów okazało się, że Jordan jest dla niego jedną z największych inspiracji oraz, że wdowa po Robercie poprosiła Sandersona o dokończenie cyklu Koło Czasu wiedziałem, że znajdę tu wiele podobieństw, dzięki którym zostanę wciągnięty w historię bez opamiętania.

I co prawda pierwszy tom cierpi na kompleks no... bycia pierwszą częścią 14 tomowej serii, co objawia się dość powolną akcją na początku, ale za to autor nadrabia ciekawością świata przedstawionego i charakterystycznymi postaciami. Polubiłem zwłaszcza postać Lana, chłodnego złodupca o dobrym sercu oraz barda Thoma Merillina (nie wiem czy dobrze napisałem jego nazwisko ale boję się googlować w obawie o spojlery).
Co prawda może się wydawać, że historia będzie się skupiać głównie na Randzie, ale autor dał do zrozumienia, że postacie towarzyszące mają przed sobą swoje własne mniej lub bardziej ciekawe historie.

Pierwszemu tomowi dałbym raczej 6/10, ale moja ostateczna ocena jest kredytem zaufania, gdyż nie słyszałem złej opinii o tym cyklu poza tym, że jest długi a to dla mnie nie problem. Zostałem wciągnięty i na pewno postaram się przeczytać całość tym bardziej, że słyszałem, że Koło Czasu staje się Kołem Czasu w okolicach czwartego tomu, więc jeszcze dużo przede mną.

Poniżej spojlery:

#bookmeter #fantastyka #fantasy
k.....a - 354 + 1 = 355

Tytuł: Oko Świata
Autor: Robert Jordan
Gatunek: fantasy
...

źródło: comment_16036197535Slf0zulRqZpQFvOaSSQJ7.jpg

Pobierz
  • 1