Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Zakop
  • 0
@JcL: właśnie jak czytam to ludzie polecają ze względu na to że jest to bardziej przyszłościowe rozwiązanie. A jak jest ze społecznością bo w razie problemów z domoticzem jest spora społeczność i jak jest jakiś problem to szybko można znaleźć odpowiedź?
  • Odpowiedz
@m1ck: Posiadam Rpi2B+ od dawien dawna a z racji że przeprowadziłem się do swojego nowego mieszkania w wolnych chwilach bawię się domową automatyką. Z racji iż znam Domoticz od kilku lat, a moje rpi nie ogarnie HA, to działam na razie na Domoticzu. Na razie ogarnąłem sterowanie jasnością LED (taśmy led zamontowane w listwach przypodłogowych (podłączone do ESP8266), oraz wyrzuciłem standardowy sterownik ogrzewania i zainstalowałem do sterownia ogrzewaniem SVT. I
c.....o - @m1ck: Posiadam Rpi2B+ od dawien dawna a z racji że przeprowadziłem się do ...

źródło: comment_1606770581qrAzrQVb8zAfn4UikwYTXd.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@czynmydobro: dzięki za odpowiedź. Fajne rozwiązanie z tym tabletem. Z tego co się zorientowałem to zaletą Domoticza jest to, że jest "lekkim" środowiskiem i można go odpalić na "byle czym" i to jest fajne chociaż mam malinkę 4 i HA by poszło bez problemu. Skłaniam się ku temu żeby jednak zacząć od HA bo skoro nie miałem do czynienia ani z jednym ani z drugim to i tak będę musiał
  • Odpowiedz
@m1ck: U mnie HA działa bez zająknięcia na RPi 4 4GB, gdzie oprócz niego mam jeszcze NASa, serwer DNS AdGuarda i kilka innych pierdół, nie ma z tym problemu.
Co do HA to polecam - na początek łatwy do ogarnięcia, ale jak chcesz coś bardziej zaawansowanego to nie ma problemu, możliwości są nieograniczone. Wyklikanie automatyzacji jest za trudne? Nic prostszego, instalujesz Node-RED i masz jeszcze łatwiej, pełno jest takich przykładów
  • Odpowiedz
@m1ck: domoticz odstaje z rozwojem, popatrz sobie chociażby na changelogi homeassistanta.
Też kiedyś stałem przed takim wyborem ale dałem się namówić na ha i jest super :)
  • Odpowiedz
@kubraczek: dzięki za informacje nie wiedziałem o ESPHome, muszę trochę poczytać;). Co do Node-Red to też fajna opcja. Zauważyłem, że HA ma też dużo bogatszą dokumentację niż np Domoticz ale mam jeszcze pytanie @kubraczek @ozzi91 skąd bierzecie wiedzę o HA? Macie może do polecenia jakieś fora, kanały YT etc?
  • Odpowiedz
@m1ck: Ja to w większości za pomocą prób i błędów, ewentualnie jak mam problem z czymś konkretnie no to wiadomo - google i wtedy zwykle znajduje rozwiązanie na oficjalnym forum HA.
  • Odpowiedz