Wpis z mikrobloga

@niedoszly_andrzej: xD ostatnio we wpisie dostawałam urodzinowego papieża, a dzisiaj widzę świątecznego Dołkinsa xD

I Panu też życzę wszystkiego najlepszego!

Swoją drogą miałam ostatnio rozkminę, że w USA mimo tego że jest tam masa różnych kultur, maja oddzielnie "Merry Christmas" i "Happy Hanukkah", a mogliby mieć takie "Wesołych Świąt" jak w Polsce i nie trzeba się zastanawiać kto co obchodzi xd
  • Odpowiedz
@13czarnychkotow: moja luba też jest wykluczona. Też mi co nieco opowiedziała i moim skromnym zdaniem te powody dla których nie obchodzą świąt są tylko oficjalne.
Prawdziwym powodem zakazu świąt jest to, że jest do doskonała okazja na spotkanie sie z rodzina ktora zazwyzyczaj chociaz po czesci jest "ze świata"
  • Odpowiedz
@Nielubiemusztardy
W zasadzie to chyba wszystkie te agrumenty SJ są słuszne. Na szczęście nie identyfikuję się z żadnym kultem i nie mam problemu z obchodzeniem przesilenia z wykorzystaniem pogańskich tradycji, ale zatwardziali katolicy, czy SJ powinny mieć rzeczywiście lekki dysonans poznawczy...
  • Odpowiedz
  • 6
Prawdziwym powodem zakazu świąt jest to, że jest do doskonała okazja na spotkanie sie z rodzina ktora zazwyzyczaj chociaz po czesci jest "ze świata"

@Nielubiemusztardy to jest taki nieoficjalny powód, o którym nie wiedzą sami Świadkowie. Ale fakt, to kolejny sposób żeby oddzielić wiernych od reszty świata i trzymać ich w bańce informacyjnej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@mindrape: problem o którym mówisz jest zresztą prawie tak stary jak chrześcijaństwo i już w pierwszych wiekach spierano się o to czy i na ile można adaptować/ przenosić stare zwyczaje i niektóre wierzenia. Radykałowie twierdzili, że absolutnie, że Chrystianizm jest absolutnie nową jakością a wszystko inne pochodzi od Szatana, który czycha na biedne duszyczki.

Nie brakowało jednak bardziej światłych umysłów, które widziały, że nie da się obronić religijności chrześcijańskiej (przynajmniej
  • Odpowiedz
@13czarnychkotow: jako również były świadek życzę Ci wesołych i jak p------a czekam na święta u mojego lubego, bo to absolutnie najmilsze chwile, których mi tak bardzo brakowało przez całe życie. Niech susz wyjdzie najlepszy w całym życiu!
  • Odpowiedz
@iAmTS: oby się przyjęło! :D

@mindrape: Dokładnie tak jak @niedoszly_andrzej napisał - zależy od założeń. Co mnie kiedyś zdziwiło u katolików, to że część z nich wie, że tradycje świąteczne nie zawsze pokrywają się idealnie z tym, co jest w Biblii i że pochodzą z różnych zwyczajów poza-chrześcijańskich. Albo jak nie wiedzieli i im o tym mówiłam, to sobie nic z tego nie robili :P według moich wyobrażeń
  • Odpowiedz