Wpis z mikrobloga

Chciałbym opowiedzieć o ciekawym wynalazku jakim jest DriveHub.

TL;DR;

Tło:
Jako początkujący simracer postanowiłem kupić w zeszłym roku Logitecha G920. Wybór padł na tą kierownicę ze względu na promocję, wsparcie XBOX-a, którego posiadam, oraz ogólnie pozytywne opinie użytkowników. Spodobało mi się, ale po jakimś czasie zauważyłem, że pedały (szczególnie pedał hamulca) totalnie się nie sprawdzają. Nie dają pewności, ani powtarzalności. Wiedziałem, że chcę zainwestować w zestaw Fanatec-a, ale cena jest trochę wysoka, więc trzeba najpierw uzbierać. Postanowiłem poszukać czegoś co pozwoli mi przynajmniej częściowo upgradować swój zestaw bez konieczności wydawania całej kwoty na raz. Niestety oprócz modów (coś podobnego do 3drap - którego próbowałem) nie znalazłem nic ciekawego, a nie było sensu inwestować w bardziej zaawansowane technologie typu LC. Temat ucichł do czasu, aż użytkownik fiolkins (nie chcę go wołać niepotrzebnie) umieścił komentarz o DriveHub-ie. Spodobało mi się i 20.12.2020 zamówiłem pedały Fanatec-a CS V3 i DriveHub-a Z UK.

Czas dostawy i koszt:
Pedały Fanatec-a przyszły po 3 dniach (standardowa wysyłka). Niestety jako, że nie posiadam nic sensownego z Windowsem (tylko stary laptop żony), to musiałem czekać jeszcze na DriveHub-a. Ten niestety przyszedł dopiero 25.01.2021 (czyli ponad miesiąc później). Czas dostawy był taki długi, ze względu na kilka czynników:
- Brexit
- Covid 19
- blokada na granicy z Francją
Natomiast na stronie Collective Minds było ogłoszenie, że są pewne opóźnienia.
Koszt urządzenia i dostawy do Polski to: ~98GBP

Pierwsze wrażenia:
Strasznie małe i lekkie to urządzenie. W pudełku wielkości opakowania ptasiego mleczka są dwa kable, podziękowanie za zamówienie i DriveHub. Jeden kabel podłączyłem do kierownicy, jeden do kontrolera, jeden do pedałów i finalnie całość do konsoli. Odpaliłem pierwszą grę i już w menu widziałem, że pedały działają.

Problem i rozwiązanie:
Niestety w czasie pierwszych prób okazało się, że nie da się zupełnie zmieniać ustawień kierownicy (FFB i promień skrętu). Nie dało się grać. Zrobiłem upgrade wszystkiego co tylko się dało, ale bez efektów. Zarejestrowałem się na forum i tam w FAQ w jednej z odpowiedzi znalazłem wskazówkę, że w przypadku kierownic natywnie wspieranych przez konsolę (np. Logitech G920 dla XBOX-a) nie trzeba podłączać kontrolera. Bardzo ważna uwaga, jakby ktoś kiedyś miał styczność z tym urządzeniem.

Działanie:
Po odłączeniu kontrolera wszystko zaczęło działać prawie tak jak powinno. Prawie bo silniczki na pedałach Fanatec-a nie działają w grze - ale to ponoć tylko z ich kierownicą się da rozwiązać. W tym połączeniu przeskok jest naprawdę spory i praktycznie uczę się wszystkiego od nowa. Nagle okazało się, że da się hamować z różną siłą. Innym mankamentem są zamienione w działaniu przyciski "menu" i "view", ale pewnie i na to jest sposób (jak znajdę to dam znać). Zresztą tylko Assetto Corsa Competizione, nie pozwala zmienić funkcjonalności "menu". Dla mnie w tej chwili to nie jest problem. Jestem bardzo zadowolony z tego, że udało się zmienić pedały na coś sensowniejszego i zrobić krok w stronę zestawu Fanatec-a.

Wadą DriveHuba jest cena, która jest trochę wygórowana. Według mnie to urządzenie bardzo dobrze się sprawdzi w przypadku, gdy ktoś ma jedną kierownicę, a dwie konsole, lub gdy planuje częściowy upgrade swojego zestawu. Dla mnie to tylko przystanek, więc o ile wszystko pójdzie po mojej myśli, to jeszcze w tym roku będę sprzedawał DriveHub-a.

Inne możliwości:
Z tego co wiem, można łączyć ze sobą pedały, shiftery i kierownice różnych producentów, nawet natywnie nie wspieranych na danej konsoli. W przypadku większej liczby urządzeń jest możliwość użycia huba USB. Po listę wspieranych polecam wejść na stronę Collective Minds. DriveHub posiada też wsparcie dla Fanatec SDK, gdyby ktoś miał oryginalną kierownicę Fanatec-a, a pedały innego producenta. Dla posiadaczy Playstation jest też inny wynalazek: Cronus Zen, który chyba jest ulepszoną wersją DriveHub-a.

Uwagi:
Warto mieć komputer z Windowsem, żeby ustawić minimalne i maksymalne zakresy dla pedałów. Szczególnie w przypadku Fanatec-a, bo zakresy te są zapisywane w pamięci pedałów, a nie w sterowniku.

#simracing #xbox #playstation #fanatec
r.....d - Chciałbym opowiedzieć o ciekawym wynalazku jakim jest DriveHub. 

TL;DR; ...

źródło: comment_1611655815gHmcW0WWcoyP8H97OXqaPQ.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rettulfTrad: mam starsza wersje CronusMax Plus i gowno nie dziala w polowie gier na PS4, a w takim GT: Sports traktuje moja kierownice z 900stopni tak, jakby miala 180stopni, wiec praktycznie niegrywalne to jest, bo lekko skrecasz i juz jest pelny obrot kiery w grze :/.

Ale do takiego Dirt Rally sprawdzala sie idealnie. Az bylem zaskoczony.
  • Odpowiedz
@rettulfTrad: Mirek, masz możliwość sprawdzić jak to działa z kierownicą do PS na Xboxie? Chciałem kupić żeby podłączyć T300 do XSX, ale czytałem na reddicie, że są problemy z FFB
  • Odpowiedz
@Slimshader: A jakie modele? Szczerze mówiąc, celuję w dd1, ale mało opinii można znaleźć. A jeśli chodzi o pedały to z damper kitem i dodatkowym break kitem są naprawdę wystarczające dla mnie.
  • Odpowiedz
@fiolkins: Ja zauważyłem, że kierownica logitecha stała się jakby dokładniejsza na ffb. Więcej czuję z jazdy, ale nie wiem czy to z powodu tego, że czuję się pewniej przy hamowaniu i to tyko wrażenie, czy faktycznie tak jest.

Właśnie poprawiłem swój najlepszy czas w acc o 1,5 sek, a spokojnie mogę jeszcze lepiej - nagle mam zapas. Dla mnie drivehub to powrót do radości ścigania, tak jak w momencie gdy
  • Odpowiedz
@nietypowymirek: Na dole strony jest napisane: "You can use accessories with any combination of wheels!!! (Example: Thrustmaster TH8A shifter with a Logitech G29 wheel) - How awesome is that? - and if you have more than one different USB accessory, simply connect a USB Hub to the accessory port - this is one of the most exciting features of the DriveHub. No other device on the market can do this."
  • Odpowiedz