Dzisiaj na własnej skórze przekonałem się jak niebezpieczne mogą być góry zimą. Wybrałem się z tatą na Pilsko i warunki pokonały mas do tego stopnia, że wycofaliśmy się sprzed szczytu. Śnieg do pasa, każdy krok to zapadanie się, co krok trzeba się wygrzebywać żeby móc iść dalej. W pewnym momencie szedłem na czworaka. Silny wiatr który niesie takie kłujące igiełki które wbijają się wszędzie. I najgorsze czyli mgła... W pewnym momencie nic nie widzieliśmy, nie wiedzieliśmy gdzie iść. Słabe morale, stres, zimno i wycieczka skończyła się przedwcześnie. I tak poczułem siłę gór zimą. Bardzo łatwo zabłądzić, stracić siły i gdzieś spać albo wpaść do jakieś zaspy :/ #gory #podroze #pilsko #beskidy
@ThrashMetal: I bardzo dobrze - zwłaszcza, że Pilsko w mgle/śnieżycy jest trudne orientacyjne na samej górze (czasami ledwo słupki widać). Tydzień temu byłem też na Pilsku (i to w sumie z 4 razy :D), na szczycie było średnio przyjemnie - a na Miziowej potrafiło świecić słońce.
W ogóle takie warunki z buta są słabe - byłem wczoraj w Gorcach na skiturach, na górze puch, śnieg słabo związany, przy przepince noga
@vicher62: możesz coś więcej napisać? Sam byłem dzisiaj na babiej, ale nie widziałem żadnej akcji ratunkowej. Ja zrobiłem to co op - ucieczka, tylko ja się ewidentnie źle przygotowałem.
@lubiacy_beton: Przełęcz Glinne. Parking jest zaraz przed granicą ze Słowacją. Najpierw czerwony, potem niebieski szlak. Droga lasem z małą ilością widoków. Ale klimatycznie :)
@ThrashMetal: polecam aplikacje mapy.cz, byłem dwa tygodnie temu na Pilsku przy słabej pogodzie i można się zgubić. Szedłem trasą, jak kolega tylko w odwrotnym kierunku. Polecam, można się styrac.
Śnieg do pasa, każdy krok to zapadanie się, co krok trzeba się wygrzebywać żeby móc iść dalej. W pewnym momencie szedłem na czworaka.
Silny wiatr który niesie takie kłujące igiełki które wbijają się wszędzie. I najgorsze czyli mgła... W pewnym momencie nic nie widzieliśmy, nie wiedzieliśmy gdzie iść.
Słabe morale, stres, zimno i wycieczka skończyła się przedwcześnie.
I tak poczułem siłę gór zimą. Bardzo łatwo zabłądzić, stracić siły i gdzieś spać albo wpaść do jakieś zaspy :/
#gory #podroze #pilsko #beskidy
źródło: comment_1612025118bjLbaUjs44gCbqzfMpenuB.jpg
Pobierzźródło: comment_1612025230Z0II9CtHKGZpc7cz2fzZmk.jpg
Pobierz@ThrashMetal: Chwała Wam za to. Nie każdy ma tyle rozsądku.
W ogóle takie warunki z buta są słabe - byłem wczoraj w Gorcach na skiturach, na górze puch, śnieg słabo związany, przy przepince noga
Sam byłem dzisiaj na babiej, ale nie widziałem żadnej akcji ratunkowej.
Ja zrobiłem to co op - ucieczka, tylko ja się ewidentnie źle przygotowałem.
źródło: comment_1612043896HnsSPexK5CeBPkhONzHFKu.jpg
Pobierzhttps://www.facebook.com/grupabeskidzkagopr/posts/3988672041144307
źródło: comment_16120799017d07QYa2gSJRl4wQpWr1r6.jpg
PobierzTo historia sprzed wielu lat https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zab%C5%82%C4%85dzenie_zorganizowanej_grupy_na_stokach_Pilska
Trzy śmiertelne