Wpis z mikrobloga

Ciekawostka: Ethereum wbrew pozorom nie jest wyjątkowo wymagającym systemem.
Na obrazku załączam mój domowy węzeł geth oparty o Rasberry pi 4 8GB, dystrybucja Manjaro ARM, napęd SSD Samsung EVO 860 1TB. (Adapter SATA-USB oparty obowiazkowo na układzie ASMedia, inne mogą nie działać z USB 3.0)

Węzeł zajmuje 6,2GB RAM, 340GB przestrzeni SSD

Synchronizacja zajmuje ok 7 dni w trybie fast lub ~3 dni z (eksperymentalną) flagą --snapshot

#kryptowaluty #ethereum
A.....o - Ciekawostka: Ethereum wbrew pozorom nie jest wyjątkowo wymagającym systemem...

źródło: comment_16131320608wM3DCFMx3uLPI3ilHltxV.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Amebcio: Ja pier.... ile razy można to samo wałkować?

1. Człowieku, tak możesz sobie niezsynchronizowany tylko skopiowany prywatny węzeł postawić. Nie zsynchronizowany, bo nawet na wydajnych PC synchro masz ok miesiąca. Na raspberry synchro jednego bloku trwa dłużej niż wykopywanie bloku w realtime, więc nigdy by go nie dogonił i nie ważne jak długo byś to synchro robił, przyrost jest szybszy. Po prostu kopiujecie blockchain bez synchra.

2. Ten prywatny węzeł nie
cyberpunkbtc - @Amebcio: Ja pier.... ile razy można to samo wałkować?

1. Człowieku...
  • Odpowiedz
Nie zsynchronizowany, bo nawet na wydajnych PC synchro masz ok miesiąca.

@cyberpunkbtc: Synchronizacja poprzez pobranie snapshota daje dokładnie ten sam rezultat co na domyślnych ustawieniach - nie ma tu żadnych kompromisów - taki węzeł posiada wszystkie informacje pozwalające zrekonstruować węzeł archiwalny gdyby zaszła taka potrzeba

Chłopie. Już tu podrzucałem wiele testów które robili różni ludzie. Na VPS mieli pełne synchro po blisko
  • Odpowiedz
Na raspberry synchro jednego bloku trwa dłużej niż wykopywanie bloku w realtime

Ten prywatny węzeł nie weryfikuje żadnych tx, nie uczestniczy w sieci

@cyberpunkbtc: przecież na screenshocie widać czasy weryfikacji, po co pisać takie bzdury. Od 0.5s do 3 sekund. To normalny pełny node.

Powiedz mi tylko dlaczego najzwyklejszy lekki portfel metamask nie łączy się z różnymi nodami w sieci, jak to jest w
  • Odpowiedz
przecież na screenshocie widać czasy weryfikacji, po co pisać takie bzdury. Od 0.5s do 3 sekund. To normalny pełny node.

@megaloxantha: To nie jest synchronizacja, tylko na bierząco weryfikuje bloki. W ODSTĘPIE 15s. ALE WYCZYN... Przy czym jedyne czego szuka, to tx do siebie.

Infura to zwykły node, można sobie wpisać adres dowolnego noda w metamasku, także adres tego noda na raspberry pi. Metamask ani żaden inny portfel nie potrzebuje nodów
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: zawsze się kończy tym że zostajesz zaorany, robisz coraz więcej literówek i zaczynają się wyzwiska, co właśnie widać w akcji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@megaloxantha: GDZIE? Zawsze się kończy tak że ty p--------z że zostałem zaorany bo wiesz że publiczka patrzy na ostatni post i nie sprawdza całej dyskusji. Więc perfidnie łżesz :DDDD

JAS ZAPRASZAM DO ZWERYFIKOWANIA KTO ZOSTAŁ ZAORANY.
  • Odpowiedz
@megaloxantha: No i w którym momencie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Człowieku, nie robicie pełnego synchro wszystkiego, tylko swoje tx. To nawet było widoczne przy kradzieży DAO jak wasze synchro nic nie zauważało w starych wersjach i spokojnie dalej jechało.

Poza tym ten wątek jest na inny temat. Ja się pytam gdzie mnie orasz w tym wątku...

Dawaj mi swój node, albo @Amebcia i robimy
  • Odpowiedz
Dawaj mi swój node, albo @Amebcia i robimy test

@cyberpunkbtc: nie dam ci ip, ale amebcio jest za vpnem to może dać i dodać twój ip do dozwolonych. Chociaż nie wiem jak z przekierowaniem portów przez vpn

Dlaczego ty zaczynasz p---------e na zupełnie inny temat?

? sam napisałeś o lekkim portfelu więc odpowiedziałem
  • Odpowiedz
@megaloxantha: Właśnie tego chcę. Jest za VPNem ma swój lekki node. Ja odpalam metamaska i się z nim łączę. Wprowadzam seed z kontem na którym już działem w przeszłości i z tego noda uzyskuję moje aktualne stany adresów oraz historię tx :D

Oboje wiemy że tego się nie da zrobić bo sami przyznajecie że do tego potrzeba "pośrednich stanów" których nie mają wasze niearchivalne węzły. ALE JA CHCĘ TO ZROBIĆ. MOŻECIE
  • Odpowiedz
z tego noda uzyskuję moje aktualne stany adresów oraz historię tx :D

Oboje wiemy że tego się nie da zrobić bo sami przyznajecie że do tego potrzeba "pośrednich stanów"

@cyberpunkbtc: nie trzeba pośrednich stanów, stary pośredni stan to poprzedni bilans konta a nie transakcje, każdy geth w trybie pełnym na wszystkie transakcje zindeksowane.

Dlatego żeby poznać historię tx trzeba przeorać cały blockchain
  • Odpowiedz