Wpis z mikrobloga

@szczesliwa_patelnia: w Twoim pliku eksportu z Trading212 jest tylko informacja o sprzedaży UBER. Czy na pewno wykonałeś eksport od pierwszej transakcji? Darmowe akcje zawsze znajdują się w eksporcie.

Pierwsza transakcja w pliku jest z 2020-04-21
Możesz też manualnie dodać operację zakupu 1 akcji UBER za 0USD (byłą darmowa) z datą poprzedzającą sprzedaż UBER.
Inne darmowe akcje, które otrzymałeś są w pliku z Trading212. Należy je dostosować - zmienić cenę zakupu na
@szczesliwa_patelnia: Mam dlaczego jest rozbieżność prawie 1k zł :)

Moja aplikacja liczy prawidłowo, certyfikat Trading212 jest błędny z punktu widzenia prawa podatkowego.

2020-12-30 16:23:39 sprzedałeś TSLA. Ta transakcja z punktu widzenia T+2 jest już w roku podatkowym 2021 przy czym Trading212 pokazuje operacje od początku do końca roku bez uwzględnienia T+2.
@szczesliwa_patelnia:

1) raport CSV powinien być wygenerowany od najwcześniejszego możliwego momentu.
Jeśli nadal nie będzie tam transakcji zakupu UBER (co było by błędem eksportu z ich strony) będziesz musiał wprowadzić tą pozycję w aplikacji przed importem poprzez "Dodaj pozycję" z ceną za jednostkę równą 0USD

2) W eksporcie z Trading212 jest również błąd w wierszy 87. Musisz usunąć ten wiersz lub zmodyfikować wartość pobranego podatku (obecnie to wartość "-0.08") na 0.
@szczesliwa_patelnia: hmm czyli niestety nie ma tutaj informacji o podatku pobranym u źródła.
Niestety nie mogę, znaleźć jaka była dywidenda brutto przed podatkami dla tego ETF więc w tym przypadku należy przyjąć, że nie pobrano w ogóle podatku i albo usunąć ten wiersz w ogóle z pliku i wprowadzić go manualnie jak na zrzucie ekranu lub zmodyfikować watrość -0.08 na 0
pur3pwnage - @szczesliwa_patelnia: hmm czyli niestety nie ma tutaj informacji o podat...

źródło: comment_1613992045MSJHkYfzULP4T5r6HlB7c6.jpg

Pobierz
@pur3pwnage: Ostatnie pytanie - czy dywidendy są wliczone w
Przychód (PIT-38 C.22) Koszt uzyskania przychodów (PIT-38 C.23)

Bo i ile tutaj znalazłem jak mogę wypełnić w e-pitcie dane w tych pozycjach, o tyle dla dywident nie mam pojęcia

Dywidendy
SUMA BRUTTO PODATEK NALEŻNY | PIT-38 G.45 PODATEK ZAPŁACONY | PIT-38 G.46 KWOTA DO ZAPŁATY Zysk Netto