Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Tywin_Lannister: Nie. Moja rodzina była raczej mało zamożna. Ojciec pracował, matka też, ale m nie poszło, mieszkanie przepadło, jednak umiejętności przekazane przez rodziców zostały. Ja pracuję solidnie od kiedy mogę. Mam już dwa mieszkania i dziecko. Niczego Korwinowi czy Mentzenowi nie zazdroszczę, moje dziecko będzie ustawione na przyszłość, tak jak oni byli ustawieni lata temu.
Jeżeli byłeś biedny i jesteś biedny, to podziękuj rodzicom a nie zazdrość komuś.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Tywin_Lannister: Czemu? Ich werdykty i diagnozy pokrywają się z moimi, które na chwilę obecną doprowadzą do całkiem niezłego ustawienia finansowego mojego dziecka. Jestem wolnościowcem od kiedy zacząłem pracę ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Czarna_ksiazka odkładając 2 tysiące miesięcznie (dla kogoś kto zarabia średnią krajową jak ty to rzecz prosta) jesteś w stanie w 10 lat odłożyć przynajmniej 230 tys za mieszkanie, a to wystarczy na 20m kawalerkę w Warszawie nie mówiąc już o innych, tańszych miastach.

@Tywin_Lannister Korwin przesadził z tymi pięcioma latami, ale 10 zupełnie wystarczy. na przykładzie tej samej Warszawy - jeżeli ktoś przyjeżdża tu żeby pracować za minimalną to jest głąbem
  • Odpowiedz
odkładając 2 tysiące miesięcznie (dla kogoś kto zarabia średnią krajową jak ty to rzecz prosta) jesteś w stanie w 10 lat odłożyć przynajmniej 230 tys za mieszkanie, a to wystarczy na 20m kawalerkę w Warszawie nie mówiąc już o innych, tańszych miastach.

@shoananas: a co jestem jakimś robakiem, żeby w kawalerce mieszkać? wtf xD Realnie na mieszkanie potrzebuję co najmniej 500k i sam bym na to musiał brać kredo na
  • Odpowiedz
@Czarna_ksiazka

a co jestem jakimś robakiem, żeby w kawalerce mieszkać?

Wyliczyłem ci, że jesteś w stanie odłożyć na mieszkanie, w którym da się mieszkać w 10 lat. Nie obchodzi mnie to, że ty masz większe wymagania, bo w tym wpisie mówimy o ludziach, którzy potrzebują po prostu dachu nad głową

@random_hero a jakieś argumenty, czy puściłeś bączka i wychodzisz z pokoju?
  • Odpowiedz
@shoananas: odpuszczę sobie komentarz dotyczący twojej projekcji astralnej dot. kosztów życia, bo zawsze mnie bawią takie "szacunki", ale odniosę się do twojej dygresji o Ikonowiczu.

Ale skąd o tym wiedzieć ma Ikonowicz, który pomaga i ma styczność głównie z ludźmi, którzy biorą sobie telefony na kredyt, albo robią trójkę dzieci nie mając pracy i twierdzi, że nie zasłużyli sobie na swój los. Na swój los to sobie nie zasłużyli z
  • Odpowiedz
@Czarna_ksiazka: ją zarabiam ponad średnią, ale też wynajmuję mieszkanie. I tak samo nie mam jak kupić za 10 lat nawet. A nie jem diety pudełkowej i nie pije raz w tygodniu szampana za 200 zł
  • Odpowiedz
@Kulek1981: mój wpis dotyczy, odrealnienia polityków, którzy nie mają pojęcia o życiu normalnych, szarych ludzi, bo się im poszczęściło, a są pierwsi do dawania życiowych "porad", przez co wychodzą na hipokrytów.

Jeżeli ci się powodzi dzięki twojej pracy, to świetnie. Nie zmienia to faktu, że Korwin i Mentzen szkodzą mieszaniem młodym ludziom w głowach, którzy się nasłuchają tych wysrywów, a później sobie nie radzą, bo następuje brutalne zderzenie z rzeczywistością.
  • Odpowiedz
Wyliczyłem ci, że jesteś w stanie odłożyć na mieszkanie, w którym da się mieszkać w 10 lat.

@shoananas: błednie załozyłeś, że w Warszawie kupisz kawalerkę za 230k to raz, a dwa że korwin mówił o młodych ludziach, którzy nie zarabiają przecież średniej krajowej tylko bliżej minimalnej xD

Nie ma to zresztą znaczenia. Chodzi o to, że on wyciąga jakies argumenty z kapelusza, a ludzie przyklaskują jakby kogoś masakrował, co jest
  • Odpowiedz
@Tywin_Lannister

odpuszczę sobie komentarz dotyczący twojej projekcji astralnej dot. kosztów życia, bo zawsze mnie bawią takie "szacunki

A cóż byś mógł innego zrobić będąc zwykłym demagogiem
  • Odpowiedz
No właśnie jakie wysrywy? Pracuj, nie dziaduj, rób dzieci, zapewnij im lepszą przyszłość?

@Kulek1981: takie jak rób u janusza na śmieciówce, a w 5 lat zarobisz na mieszkanie z ust osoby, która odziedziczyła po matce milionowy majątek?

A jeżeli „robienie dzieci” jest dla ciebie jakąś wartością nadrzędną to współczuję.
  • Odpowiedz