Aktywne Wpisy

simpiara +25
Dla miłośników zwierzaków (albo i nie)
Mam dziś dla Was voucher do Rossmann na 100zl. Nie ma tu żadnych promocji stron, refów ani innych kombinacji xD
Jak wziąć udział:
Zostaw plusa pod tym wpisem (żeby było wiadomo, że bierzesz udział).
Mam dziś dla Was voucher do Rossmann na 100zl. Nie ma tu żadnych promocji stron, refów ani innych kombinacji xD
Jak wziąć udział:
Zostaw plusa pod tym wpisem (żeby było wiadomo, że bierzesz udział).

Kejran +108
Lepiej późno niż wcale jak to mówią, po niemal 6 latach od zakupu czas się wkońcu wziąć za blacharkę prestiżowego gruza. Przez ten czas wiele się nie zmieniło, może i Airmatic opadł, ale za to nie odpala( ͡° ʖ̯ ͡°)
#prestizowygruz #samochody #motoryzacja
#prestizowygruz #samochody #motoryzacja
źródło: IMG_7603
Pobierz

Niemniej, na początek parę disklajmerów:
- z racji pochodzenia, postaram się wynajdywać słówka charakterystyczne dla gwary tatrzańskiego Skalnego Podhala, najlepiej nie mające bezpośrednich odpowiedników w polszczyźnie. #podhale jak to podhale, czasem gwara z jednego końca wsi jest już inna niż ta używana na jej drugim końcu. Więc piykniy pytom pozostałych współgórali o dorzucanie odpowiedników z ich okolic w komentarzach, zamiast udowadniać mi że "a włośnie ze niy, bo u mnie jest inacyj".
- etymologia wyrazu - jeśli istnieje i jest opisana w internecie, będę ją podawał - jeśli nie, czasem będę próbował to robić samodzielnie - i to będzie tylko i wyłącznie moje zgadywanko
- wszelkie sugestie dotyczące sfer i zagadnień z których mógłbym czerpać inspirację, mile widziane
cała seria będzie postowana pod tagiem głównym oraz pod #goralskislownik
No to lecimy 1/365:
pultać (siy) - wykłócać się (zwłaszcza bez racji), wyrażać bardzo werbalnie swoje niezadowolenie - często wyolbrzymiając swoją krzywdę, robić z igły widły
Etymologia - najprawdopodniej od "pluć się" - bądź dźwięku twarzy i ust osoby zapamiętałej w swoim tokowaniu, przypominającego "pul, pul, pul" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ciekawostki #lingwistyka #tatry #gory
Ale doceniam akcję!