Wpis z mikrobloga

Wiele osób pyta się jaki kupić teleskop lub od czego zacząć przygodę z astronomią. Z mojej strony polecam lornetkę np ja mam 15x70. Solidny statyw i możemy zacząć zabawę. Fajne pole widzenia, łatwość operowania oraz małe gabaryty sprawiają, że jest to mega mobilny i użytkowy setup. W dodatku w porównaniu do teleskopu jest o wiele tańszy. Oczywiście planet nią nie obejrzymy ale pod ciemnym niebem obserwacje drogi mlecznej, andromedy lub gromad gwiazd, zapewnią super doznania! Zapraszam do obserwacji autorskiego tagu #flamezzcontent #astronomia
f.....z - Wiele osób pyta się jaki kupić teleskop lub od czego zacząć przygodę z astr...

źródło: comment_16180029626BmtqgeYxNRh9WnPw7UcRJ.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@flamezz: i jakiś normalny wpis a nie "chcesz zacząć jeździć na rowerze? Zacznij od czegoś taniego. W komentarzach znajdziesz proponowane przeze mnie modele poniżej 10 tysięcy"
Chętnie zaobserwuje chociaż nie kręci mnie to. Ale w takim budżecie może warto zacząć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kressska: przerobiłem trochę sprzętu i niestety astronomia to droga zabawa. Jeśli chcesz kupić teleskop to polecam GSO 8 cali, mega stabilne, obejrzysz pasy na jowiszu, pierścienie saturna, fazy wenus i super detal księżyca. No i oczywiście masę gwiazdek ;)
  • Odpowiedz
@flamezz: Post zupełnie zbędny. Początkujący nie czytają takich postów.
Wolą i tak zapytać o coś co mogą znaleźć w sieci szybciej niż zadając pytanie.
  • Odpowiedz
@flamezz: oczywiście że wolą zapytać i nie wiem co w tym dziwnego, skoro na tagu jest bardzo dużo osób w temacie i można uzyskać dosyć konkretną odpowiedź pod siebie. Ja zanim kupiłem teleskop starałem się znaleźć coś samemu po różnych astroforach i właściwie tyle ile osób się wypowiadało, tyle opinii: "Kup syntę", "nie, w mieście lepiej MAKa", "ja bym zaczął od lornetki", "było tyle razy pisane, poczytaj forum", "tylko nie
  • Odpowiedz
@flamezz: taką lornetką jak podałeś w nocy co można oglądać? akurat mieszkam na wsi z miarę niskim zanieczyszczeniem powietrza, gdzie gołym okiem zarys drogi mlecznej widać, podejrzewam, że jakiś detal księżyca, ale planety w drodze mlecznej już raczej nie ?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@flamezz: no tylko właśnie nie chcę póki co majątku wydawać, a sama obserwacja bez niczego sprawia mi już dużo radochy. Stąd pytanie czy jest sens inwestować w lornetkę czy może też nie
  • Odpowiedz
@Axtezim A co chciałbyś oglądać? Jeśli po prostu gwiazdki i katalog wimmera to lornetka i statyw zrobią robotę na początek. Jeśli chcesz oglądać księżyc oraz planety to już trzeba kupić teleskop
  • Odpowiedz