Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Zakupiłem układ ładujący TP4056 i czy to normalne, że na wyjściu pojawia się tylko jakieś 120mA (przy użyciu silniczka)? To jakiś rodzaj zabezpieczenia czy bez wlutowanej już baterii twn układ będzie urządzeniom na wyjściu "dawkował" natężenie (może uruchamia się jakieś zabezpieczenie)?

Kolejne pytanie to czy da się na tym układzie włączyć jednocześnie ładowanie baterii z użyciem prądu np. do silnika?

#mikrokontrolery #elektronika #lutowanie #arduino
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MisiekD: tp4056 to nie jest zasilacz ani stabilizator tylko układ kontroli ładowania, nie możesz z niego zasilać przypadkowych urządzeń.
  • Odpowiedz
@MisiekD: zależy czy kupiłeś płytkę z gołym tp4056 czy rozbudowaną o kontrolę źródła zasilania.

samo tp4056 tylko ładuje ogniwo i nic więcej. Jak spróbujesz coś zasilić z niego to ograniczy prąd (efektywnie zmniejszając napięcie)
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: tak, źle to ująłem - ładuje nim po prostu baterię, ale przy portach baterii są też porty OUT, więc się zastanawiam jak one działają i jak zareaguje układ jeśli bateria będzie cały czas się ładować, a ja w tym czasie włączę urządzenie (silbiczek), który pobierze prąd z pinów OUT - czy wtedy układ podzieli natężenie na silnik i wciąż będzie ładować baterię?
Wygląda to u mnie tak, że układ
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian: aah, czyli może dlatego ten silniczek nie chciał odpalić na samym układzie bez baterii - to by wyjaśniało tą dziwną przypadłosć, której doświadczyłem
  • Odpowiedz
@MisiekD: popatrz na tą płytkę i zobacz że B+ i OUT są ze sobą połączone na stałe. To że je tak oznaczyli to tylko dlatego żeby człowiek przylutował jeden kabel w jedno miejsce i tyle.

Mógłbyś to przerobić tak żeby na wyjściu podawało 5V z USB i/lub napięcie z baterii jeśli wstawisz 2 diody
jedną z + do silniczka a drugą z OUT do silniczka (dioda skierowana "paskiem" do silniczka)
  • Odpowiedz
@MisiekD: tylko musisz pamiętać że różne diody mają taką cechę jak napięcie przewodzenia/spadek napięcia
I taka klasyczna dioda ma ten spadek 0.7V, więc z 5V zrobi Ci 4.3V
Z naładowanej baterii (4.2) zrobi Ci (3.5V)
Sa diody o niskim spadku (schottky) i wtedy ten spadek wynosi od 0.15V do 0.35V

Można by to zrobić jeszcze lepiej ale trzeba kilka elementów
  • Odpowiedz
  • 0
@Tymian: kurcze, no rzeczywiście świetny pomysł, dzięki za podsunięcie. Niestety raczej nie skorzystam, bo miejsca w podstawce baterii jest bardzo mało i ledwo co się zmieści z płytkami, a nie chcę też zwarcia :) Z tym spadkiem napięcia na baterii teochę też na minus, ale ogólnie to świetny pomysł z tym. Aż, żem totalnie o takim rozwiązaniu zapomniał :D
  • Odpowiedz
@Tymian: Ale ta płytka to realizuje, po to jest ten mosfet tam, tylko aby to działało musi być sprawny akumulator. Zasilam w ten sposób różne urządzenia z esp8266 z 18650 jako bufor i działa od lat. Jedyny jej minus że nie włączy się przy obciążeniu mniejszym niż ~200µA
  • Odpowiedz
@dktr: albo jestem zmęczony albo nie do końca tak jest.
schemat tego cuda niżej - to zwykła ochrona przed przeładowaniem/rozładowaniem natomiast TP4056 zawsze będzie myśleć że ładuje ogniwo jeśli będzie odbiornik. I tak jeśli nie przekroczy się Iset czy ma się coś co pracuje na prądach małych około 100mA to będzie to działać. Ale jak chcesz 0.5A i więcej to zaczyna sie problem :P
Tymian - @dktr: albo jestem zmęczony albo nie do końca tak jest.
schemat tego cuda n...

źródło: comment_1618950072mU4WHcifS14rDDQ0elpu0q.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@dktr: @Tymian: działa byczki idealnie, dzięki za pomoc i chęci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W gwoli wyjaśnienia - rzeczywiście działa to jako ładowanie i jako używanie urządzenia (w tym wypadku silnika także). Podmienikem rezystor na 2kOhm, więc ładuje 580mA. Z gniazdka pobiera ~5V, 0,6A niezależnie czy silnik jest włączony, czy też nie. Mam tylko nadzieję, że odłączy zasilanie przy 4,2V baterii xD
PS. Jak
  • Odpowiedz