#akwarystyka Przyznam bez bicia, że ostatnio troszkę zapuściłem swój baniaczek. Muszę przyznać, że jak na pierwsze akwarium w stylu low tech, to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Minęło już ponad 5 miesięcy od założenia i problemów praktycznie brak. Moje ingerencja ogranicza się głównie do podmian wody.
I teraz tak. Jutro, ewentualnie w poniedziałek, wbijam tam z sekatorem i robię porządki, bo obecnie nie mam nawet dostępu do oczyszczenia ścianek poza frontową xD Czy ktoś potrzebuje trochę zieleniny? Mogę podesłać na paczkomat, ewentualnie podskoczyć gdzieś w okolice s17 jak ktoś z mazowieckiego. Z mchów będzie weeping, china i creeping. Koszt oczywiście tyle ile wyjdzie wysyłka/transport.
@clorox: Obsada to niezidentyfikowana ilość świderków i krewetek zwanych "Bloody marry". A przynajmniej tak twierdził hodowca xD Gdyby nie długość nostrum, to bym pewnie nazwał je po prostu sakurami. W filtrze pospolita gąbka, nawożenie brak (jedynie potas przez pierwsze 2-3 tygodnie, ale to raczej z przezorności niż z faktycznych niedoborów), co2 brak.
@Pogostemon: niby low-tech, a jednak z oświetleniem "na bogato" xD. Rośliny wyglądają naprawdę dobrze. Zdradź swój sekret ( ͡°͜ʖ͡°). Jak te rośliny tak dobrze rosną bez nawożenia, CO2 i innych gadżetów? Z czego składa się podłoże w tym akwarium?
@strusmig: Oświetlenie to kompletny mix tego co znalazłem w szafce xD Mój sekret jest bardzo oczywisty. Mam tutaj same mało wymagające rośliny, a podłoże to warstwa ziemi ogrodowej przykryta piaskiem. I tyle. Nawet parametrów wody ani razu nie mierzylem:P
@Pogostemon: na moje to są młode maryśki, z czasem się wybarwią. Tak przynajmniej wygląda po fotkach. Nie patrz na zdjęcia cherry w necie, bo są mega podkręcone, a w rzeczywistości zwykłe red cherry wyglądają strasznie cieniutko, nawet sakury.
@KHOT: Zobaczymy co w kolejnych pokoleniach się ujawni. Hodowca, od którego brałem, ostro stawiał na selekcję. Widziałem u siebie jakiś czas temu maluszka z niepełnym wybarwieniem zupełnie jak rili, ale dawno mi się w oczy nie rzucił, więc może się wybawił;)
@Pogostemon: wiadomo, że będą dorosłe bardziej i mniej wybarwione, jak Ci się rozmnożą, to się rozjedzie i będą różne, łącznie z mającymi pręgę wzdłuż grzbietu jak u skunksów.
Przyznam bez bicia, że ostatnio troszkę zapuściłem swój baniaczek. Muszę przyznać, że jak na pierwsze akwarium w stylu low tech, to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Minęło już ponad 5 miesięcy od założenia i problemów praktycznie brak. Moje ingerencja ogranicza się głównie do podmian wody.
I teraz tak. Jutro, ewentualnie w poniedziałek, wbijam tam z sekatorem i robię porządki, bo obecnie nie mam nawet dostępu do oczyszczenia ścianek poza frontową xD
Czy ktoś potrzebuje trochę zieleniny? Mogę podesłać na paczkomat, ewentualnie podskoczyć gdzieś w okolice s17 jak ktoś z mazowieckiego. Z mchów będzie weeping, china i creeping. Koszt oczywiście tyle ile wyjdzie wysyłka/transport.
Zdjęcie z moją Kluseczką dla zasięgu乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
W komentarzu zdjęcie ze stycznia.
źródło: comment_1620516703XzBFp9Op4rAX96IvknGO8t.jpg
Pobierzźródło: comment_1620516766vKw5cLpa5dX6j7EBh84igu.jpg
Pobierzźródło: comment_1620516816zw2RLyJ105aamIfiJXnbO2.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
W filtrze pospolita gąbka, nawożenie brak (jedynie potas przez pierwsze 2-3 tygodnie, ale to raczej z przezorności niż z faktycznych niedoborów), co2 brak.
Komentarz usunięty przez autora
@Pogostemon: niby low-tech, a jednak z oświetleniem "na bogato" xD. Rośliny wyglądają naprawdę dobrze. Zdradź swój sekret ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jak te rośliny tak dobrze rosną bez nawożenia, CO2 i innych gadżetów? Z czego składa się podłoże w tym akwarium?
źródło: comment_1620639471wdAavVhfLcF22sx1BNyoSD.jpg
Pobierzźródło: comment_162064823163WVA25ALfJX9Y9Dac2qA4.jpg
Pobierzźródło: comment_1620656433wkyUkQfAuXn0kGOfhaup8R.jpg
Pobierzźródło: comment_16207312173qGNplLxk17LusSdHdnTJK.jpg
Pobierz