Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

argument odwołujący się do autorytetów to żaden argument.

@klepacz-kodu: Co.

Odwołanie do autorytetu nie miałoby sensu gdybym się odwoływał do jednego psychologa, a w środowisku nie byłoby zgody lub gdybym się odwołał do np. opinii profesora prawa, który jest ekspertem ale nie w tej dziedzinie. Wówczas możemy mówić o bezsensowności tego argumentu. Ale ja się odwołuje do konsensusu
  • Odpowiedz
@venividi Ja osobiście nie jestem wierzący, żebyśmy się dobrze zrozumieli, ale właśnie w ten sposób mogą Ci odpowiedzieć osoby wierzące na zasadach Twojego własnego argumentu.

Nie ma znaczenia ilość autorytetów. Kiedyś w 'środowisku' uważano, że Ziemia jest płaska...

Jak to jak? Chociażby poprzez pokazanie wyników badań itp. Naukowcy nie są nieomylni ani też niezależni finansowo, więc ich opinie nie są wiele warte. Liczą się fakty i badania.
  • Odpowiedz
Swoją drogą ciekawe jak miałbym inaczej to udowodnić jak nie powołując się na stanowiska największych organizacji zajmujących się tematem, a tym samym na opinie naukowców?

@venividi: „Masz na to jakieś badania?”-ta fraza zaczyna paraliżować normalną dyskusję w obdarzonej inteligencją młodszej części społeczeństwa. Ludzie w wieku +-20 lat zaczynają pozować na znawców nauki, a zarazem przestają samodzielnie używać rozumu. Roztropność i zdrowy rozsądek w odwrocie #pdk
  • Odpowiedz
A konsensus nie był kiedyś zupełnie inny?

@xkajteqx: Wszystko jest w linku na dole mojego wpisu.

Ówczesne przekonanie o patologicznym charakterze homoseksualności bazowało na błędnych metodologicznie badaniach opartych na obserwacjach osób homoseksualnych osadzonych w więzieniach i takich które znalazły się w szpitalach psychiatrycznych na skutek innych problemów psychicznych bez badań porównawczych osób heteroseksualnych i osób homoseksualnych zdrowych psychicznie przebywających na wolności. Badanie naukowe opublikowane przez psycholog Evelyn Hooker w którym
  • Odpowiedz
@venividi Chciałbym zostać takim oficerem propagandowym jak ty. Grzalbym gorące tematy z dziedzin polityki społecznej. Prawakow szczulbym gejami, lewakom udowadniałbym że jest kilkanaście płci. Antyszczepionkowcow obrazalbym do foliarzy. Zaszczepionych wyzywał od covidiotow. I raz na dwa lata odgrzewalbym temat broni atomowej w Korei. Wszystko zgodnie z narracja lobby/partii/agencji marketingowej. Prawdziwe divide et impera w praktyce, wreszcie czułbym że moja praca jest wazna.
  • Odpowiedz
Kiedyś w 'środowisku' uważano, że Ziemia jest płaska...

@klepacz-kodu: No nie, nikt tak w "środowisku" w średniowieczu nie myślał, bo kulistość ziemi dowiedziono już w starożytności.

Nie ma znaczenia ilość autorytetów.

Oczywiście, że ma. Ilość wierzących w coś nie ma znaczenia właśnie tylko wtedy kiedy nie są oni autorytetami w dziedzinie, jak np. Ty i inni powielający mit o tym, że w średniowieczu uważano, że ziemia
  • Odpowiedz
@f4lcon w jakim średniowieczu? Dlaczego wkładasz mi słowa w usta? Co się zaś tyczy metody naukowej, standardy odnośnie nauk społecznych są inne niż te odnoszące się chociażby do fizyki.
  • Odpowiedz