Wpis z mikrobloga

Sytuacja w Polsce w sprawie lockdownu podzielona na województwa z podziałem na kolory. (Otwórz w nowej karcie.)

Tag do obserwowania -> #liczymylockdown

Na niebiesko pokolorowane ostatnie 7 dni.

Plus przy pierwszym komentarzu -> zawołam do następnego

Tabela zawiera średnią kroczącą (7 dniową)

Pełna tabela:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1P5lGkYE2ZFPqVXoqoTxvcd9m9hkB2ZP-XA4a-uAXgZs/edit?usp=sharing

#idziemypolockdown #koronawirus #narodowakwarantanna
taior3 - Sytuacja w Polsce w sprawie lockdownu podzielona na województwa z podziałem ...

źródło: comment_1623578573p7bfTTHsZtodaRFRihcQbV.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@taior3: Szorujemy już po dnie, możliwości dalszych spadków się kończą. Widać to po lubuskim, gdzie wskaźnik podskoczył, bo pięciu wykrytych to więcej, niż tydzień temu.
  • Odpowiedz
@Maljevic: Jeśli będzie możliwe podróżowanie do krajów z o wiele wyższymi dziennymi wynikami, to zawsze istnieje ryzyko odbicia. W zeszłym tygodniu opublikowano analizę związaną z jesienną falą zachorowań w Europie. Podobno miała ścisły związek z tym, że Hiszpania w zeszłe lato, mimo bardzo złej u siebie sytuacji epidemicznej, postanowiła otworzyć granicę dla turystów, którzy poroznosili po Europie zakażenia. Teraz w Hiszpani mają średnio po 5 tysięcy nowych zakażeń dziennie, więc
  • Odpowiedz
@vash78: Nie ma od tego ucieczki? Wiecznie sezon grypowy -> wzrost zakażeń -> lockdowny? Co z ozdrowiencami i taką ilością zaszczepionych? Nic to nie da?
  • Odpowiedz
@vash78: Ja nie mówię tu już o tak wielkich liczbach, raczej o tym, że skoro choroba zawsze w jakimś stopniu będzie obecna w populacji, to po prostu teraz będą zauważalne już takie mikroskoki w liczbach bezwględnych, wyglądające jak odwrócenie trendu lub spore przyrosty procentowe i co za tym idzie podniesienie wskaźnika R, ze względu na efekt niskiej bazy. To podobna sprawa, jak fakt że wzrost PKB za Q2 będzie dwucyfrowy,
  • Odpowiedz