Aktywne Wpisy
xena_x +10
W szkole zawsze dobrze się uczyłam, czerwone paski na świadectwie,
jestem katoliczką, która nie chodzi na imprezy, nie liżę się z przypadkowymi typami których znam 2 miesiące. Czekam do ślubu. Zarabiam dużo powyżej średniej krajowej, ale i tak mniej niż celebrytki z Instagrama które wykupują mieszkania przy morzu w Hiszpanii.
I co z tego mam? Gówno. Linkiewicz ma lepszą karierę ode mnie, patusiara, która zasłynęła z tego że wyciekł jej film w
jestem katoliczką, która nie chodzi na imprezy, nie liżę się z przypadkowymi typami których znam 2 miesiące. Czekam do ślubu. Zarabiam dużo powyżej średniej krajowej, ale i tak mniej niż celebrytki z Instagrama które wykupują mieszkania przy morzu w Hiszpanii.
I co z tego mam? Gówno. Linkiewicz ma lepszą karierę ode mnie, patusiara, która zasłynęła z tego że wyciekł jej film w

Totalnie nie rozumiem fenomenu tego zbieracza kurzu. Ludzie jak barany idą za jakąś modą czy tęsknią za boazerią z PRL-u? #wykonczenia #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #dom
źródło: temp_file3930752728740084259
Pobierz

Tytuł: Silmarillion
Autor: J. R. R. Tolkien
Gatunek: fantasy
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Książka przedstawia w dużym skrócie całą historię Śródziemia, od momentu powstania boskich istot, które ten świat kreowały, przez powstawanie wszystkich ras i stworzeń, konfliktów ze stale czającym się złem i konfliktów wewnętrznych między mieszkańcami Śródziemia, a nawet między nimi, a boskimi istotami. Jak komuś w trylogii przeszkadzała jednowymiarowość postaci, że dobry to tylko dobry, a zły tylko zły, to tutaj niejednoznacznych postaci jest aż nadmiar.
Mnóstwo ludzi pisze o tej książce, że bardzo ciężka, że nie dało się przez nią przebrnąć, że nudna do bólu. No ja się nie zgadzam.
Ogólnie najbardziej skomplikowaną sprawą jest ogrom bohaterów z bardzo zawiłym pokrewieństwem i relacjami oraz mnóstwo dziwnych nazw, a na dodatek wszystko pomieszane różnymi językami, a do tego ogrom świata. Gdybym miał to czytać w pełni zrozumiale, śledząc wszystko w indeksie z wyjaśnieniami i mapami, no to chyba też bym się poddał. Ale czytałem dość swobodnie, starając się wyłapywać z kontekstu kto jest kim i co się dzieje. Dużo pewnie przez to straciłem, ale wydaje mi się, że na pierwszy raz tak jest przyjemniej.
Książka nie jest też do końca dopracowana i jest lekki chaos, ponieważ nie wydał tego Tolkien senior, tylko jego syn zebrał jego notatki do kupy i uważam to za plus, że nie ingerował w treść i zostawił wszystko w takim stanie, w jakim zostawił to Tolkien.
Moim zdaniem jeśli komuś podobała się trylogia, nie męczyła, no to obowiązkowo powinien sięgnąć po Silmarillion.
#bookmeter #ksiazki #tolkien #wladcapierscieni
źródło: comment_1624192291SdMgdaLFfkIJsNCbcSbtw5.jpg
PobierzJeśli znasz chociaż filmy to myślę, że i można od Silmarillionu, bo bez jakiejkolwiek znajomości tego świata, to może być ciężko się w tym odnaleźć
@smierdakow: Złote słowa. Zrobiłem dokładnie tak samo - bez szczegółowego wnikania w drzewa genealogiczne i czytało mi
@Skonek248: dzięki
Tylko znowu pierwszy tom jest najsłabszy, w filmie bardziej rozkręcili początek
Trylogia, czyli co?
A chociaż filmy znasz? Jak nie znasz w ogóle tego świata, no to zdecydowanie w Silmarillionie się nie odnajdziesz