Aktywne Wpisy

radzioso532 +7
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

hokei00 +127
Ech… zjadłem pyszny obiad, obsługa była naprawdę mila, zapłaciłem 150zl z napiwkiem za dwie osoby, a na koniec dostaje taki “paragon” i cały urok i oczarowanie jedzeniem poszedł w… czy naprawdę w gastro muszą kręcić takie wały? Aczkolwiek widać napracowanie tym “paragonem”
#gastronomia #patogastro #restauracja #krakow #oszukujo #paragonygrozy
#gastronomia #patogastro #restauracja #krakow #oszukujo #paragonygrozy
źródło: IMG_7498
Pobierz![20-latek z BMW popisał się driftem w centrum miasta [VIDEO]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/b9819c98698c7f6b72cae494b1787d01a34727fbda0c807d0817cb985f835264,q80.jpg)

Tytuł: 13 pięter
Autor: Filip Springer
Gatunek: reportaż
ISBN: 9788380491298
Ocena: ★★★★★★★★☆☆
Całkiem wnikliwy reportaż na temat sytuacji mieszkaniowej w Polsce. Z początku zostaje nam przedstawiony obraz tego problemu już w 20-leciu międzywojennym i szczerze mówiąc, trochę mi się on już dłużył, ale na pewno jest to wątek, który pozwoli szerzej spojrzeć na ten problem.
W książce omówione są różne programy rządowe i pomysły państwa na zaspokojenie głodu mieszkaniowego
Pojawiają się też wypowiedzi różnych osób, z najrozmaitszymi sytuacjami mieszkaniowymi, od młodych dorosłych żyjących w mieszkaniach studenckich, albo wynajmujących mieszkania, których właściciele urządzają tam niezapowiedziane wizyty aż po parę, która po rozwodzie żyje nadal razem, w jednym, malutkim mieszkanku w zasadzie tylko dlatego, że wzięli wspólny kredyt i żadnego z nich nie stać na jego spłatę w pojedynkę.
Dość przygnębiająca książka, zwłaszcza dla osoby, takiej jak ja, która jeszcze nie podjęła decyzji o zaciągnięciu kredytu hipotecznego.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #books #ksiazki #czytajzwykopem #nonfiction #reportaz
źródło: comment_162477866591QmjtKRsOGpvbCcHKAn89.jpg
Pobierz@dekonfitura: szkoda, że
13 pięter wyszło bodajże w 2015 i było pierwszą książką, która zwróciła uwagę na problem mieszkaniowy we współczesnych miastach, zatem można ją traktować, jako swoistą pionierkę tego tematu.
@FormalinK: Bo panuje durne przekonanie, ze lepiej sobie zakladać pętlę na szyję w postaci kredytu niż wynajmować. To jest idiotyzm. Jak będziesz w stanie spłacic kredyt w kilka lat to ma to sens, a jak nie to znaczy, że wynajmujesz mieszkanie od banku przez następne 30 lat. Co jest po prostu głupotą.