Aktywne Wpisy
oficjalniemartwa +428
Wołam plusujących wpis:
Żeby zrobić 16 pączków, musiałam zakupić:
-mąka pszenna tortowa 1kg - 2,37zł
-mleko 1l - 4,47zł
-drożdże świeże 100g - 1,99zł
-4 jajka - 6zł *
-cukier trzcinowy 0,5kg - 5,99zł
-masło 300g - 9,49zł
-rum Bacardi 0,7l - 65zł
-ekstrakt z wanilii - 7,99 zł
-1 konfitura z róży i 1 z wiśni - 23,78 zł
-cukier 1kg - 4,49 zł **
-2 cytryny - 3zł
-olej 1l
Żeby zrobić 16 pączków, musiałam zakupić:
-mąka pszenna tortowa 1kg - 2,37zł
-mleko 1l - 4,47zł
-drożdże świeże 100g - 1,99zł
-4 jajka - 6zł *
-cukier trzcinowy 0,5kg - 5,99zł
-masło 300g - 9,49zł
-rum Bacardi 0,7l - 65zł
-ekstrakt z wanilii - 7,99 zł
-1 konfitura z róży i 1 z wiśni - 23,78 zł
-cukier 1kg - 4,49 zł **
-2 cytryny - 3zł
-olej 1l
PiccoloGrande +592
Ze względu na wykształcenie oraz doświadczenie zawodowe z obszaru uzdatniania wody czuję się upoważniony do naprostowania paru spraw.
Nie będzie żadnego tl;dr, ponieważ post ten kieruje do osób zainteresowanych. Dla leni zachęcam czytać krótkie pytania i odpowiedzi. Postaram się tu nie wchodzić w jakieś akademickie wywody, spróbuje raczej dać zarys problemu i podrzucić parę haseł do poczytania we własnym zakresie (do postu zbiorczy obrazek).
Zacznijmy od zjawiska powstawania kamienia.
Jak wiele osób słusznie uważa, powstaje on z powodu twardości wody, a mówiąc ogólniej z powodu jej mineralizacji. Tutaj proszę zerknąć na Rys.1, po lewej mamy rurę którą tłoczona była solanka – widać piękną krystalizacje minerałów zawartych w wodzie. Natomiast po prawej rura z pionu mieszkalnego. Różnica w wyglądzie wynika z różnicy w stężeniach poszczególnych minerałów w wodzie lewej/prawej jak i ze znacznego udziału produktów korozji oraz mikroorganizmów biorących udział w korozji mikrobiologicznej. Wiele osób cieszy się, że ma twardą wodę, (ich domowa armatura na pewno znacznie mniej) mówiąc że ich woda zawiera więcej minerałów niż Polaris z Biedronki. Całkiem możliwe, że to prawda. Trzeba pamiętać, że każda woda ma inny skład mineralny co przekłada się na tak obiektywną cechę jaką jest jej smak. Stąd też jednemu będzie bardziej smakowała Muszynianka, drugiemu Żywiec a trzeciemu Warszawska kranówka. W tym miejscu zachęcam do wejścia na stronę naszym wodociągów i przeczytania składu mineralnego wody w waszym kranie i porównania z tym, co jest na etykietach wody z marketu.
-Tak więc czy cieszyć się z tego, że mamy twardą wodę?
-Jeśli nam smakuje to jak najbardziej
-Czy wysoka twardość wody skróci żywotność armatury hydraulicznej w naszym domu?
-Jeszcze jak
-Dlaczego z kranu leci mi żółta woda?
-Ponieważ gdzieś na sieci prowadzone są prace, podczas których doszło do oderwania warstwy osadu z Rys1 od ścianki rury
-Skoro woda do mojego kranu płynie rurami jak ta po prawej stronie Rys.1 to czy jest bezpieczna do picia?
-Tak. Czasy, kiedy wodę z kranu trzeba było przegotować przed spożyciem odeszły na szczęście do lamusa. Nasze wodociągi dbają całą dobę by produkowana przez nie woda spełniała normy Rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Przejdźmy do tematu, który budzi jeszcze więcej pytań i kontrowersji, a mianowicie czy powinno się odstawić wodę butelkowaną i pić tylko wodę z kranu? Moim zdaniem do tematu powinno się podejść bardzo indywidualnie. Postaram się natomiast nakreślić, jak to jest z tym piciem wody.
Jeśli planujesz pić wodę z kranu przez najbliższe 20-30 lat to powinieneś być zaznajomiony z następującymi hasłami:
-mikro i nanozanieczyszczenia wody
Tutaj chciałbym poruszyć temat Trihalometanów (THM)- są to rakotwórcze, uboczne produkty chlorowania wody. Powstają poprzez reakcje chloru z związkami organicznymi zawartymi w wodzie. Należy mieć na uwadze, że każda woda w kranie (chyba że masz własne ujęcie) jest w większym lub mniejszym stopniu chlorowana, tak więc obecności THMów nie unikniemy. Ich zawartość w wodzie jest oczywiście kontrolowana, oraz podejmowane są działanie by ograniczyć ich powstawanie (np. ozonowanie i węgiel aktywny), niemniej trzeba być świadom ich istnienia.
Kolejnym zanieczyszczeniem jakiego nie unikniemy w wodzie to pochodne leków i hormonów. Jako cywilizacja zjadamy coraz większe ilości różnej maści leków i antybiotyków, które wydalamy. Ich pochodne trafiają ze ściekami do oczyszczalni (przez którą przelatują, to temat na inną historie) a następnie do środowiska wodnego, z którego czerpiemy wodę pitną. Tutaj ciekawym zjawiskiem, o którym warto poczytać jest wpływ hormonów wprowadzanych do wody na płeć narybku.
Stosując procesy pogłębionego utleniania wody (i inne) jesteśmy w stanie zredukować ilość pochodnych leków jaka trafia do naszych kranów. Niestety na takie procesy jest sobie w stanie pozwolić niewiele stacji uzdatniania, jak również świadomość problemu jest bardzo niska; również w obrębie branży wod-kan.
Następnym zagrożeniem o którym dopiero od niedawna zaczęto mówić jest mikroplastik. Obecnie przelatuje on zarówno przez nasze oczyszczalnie ścieków i stacje uzdatniania wody, jednocześnie gromadząc się w środowiskach wodnych, jak i organizmach żywych. Mając w głowie wielkość cząstek mikroplastiku (<5 mm) spójrzmy na Rys.2. Dopiero ultrafiltracja jest w stanie zabezpieczyć nas przed obecnością mikroplastiku w wodzie. Niestety takim procesem nie dysponuje większość stacji uzdatniania wody, ani twój dzbanek filtracyjny.
-Dobrze Panie kolego, w takim razie tylko woda w butelkach jest taka super?
-Niestety nie, tutaj warto poczytać o przenikaniu Bisfenoli z plastikowego opakowania do wody. Nie trzeba też wspominać o tym ile dokładamy śladu węglowy czy ton plastiku.
-Czy warto filtrować wodę z kranu przez różnej maści dzbanki czy butelki?
-Tak, ale należy pamiętać o tym, że węgiel aktywny zawarty w filtrach adsorbuje z wody wszystko jak leci, również wapno i magnez. Trzeba więc zadbać o uzupełnienie niektórych minerałów. Pamiętajmy też, że takim dzbankom i butelką daleko do profesjonalnych urządzeń do uzdatniania wody, dlatego kupując tego typu produkty powinna nam przyświecać raczej chęć poprawy smaku wody (może bardziej komfortu psychicznego?) jak również zatrzymania osadów z rur. Trzeba też pamiętać, że filtry z wypełnieniem stricte filtrującym (np. piasek czy różnego rodzaju granulki - bez "magnesu" pokroju węgla aktywnego) tylko w minimalnym stopniu zredukują ilość związków rozpuszczonych w wodzie.
- A co jeśli zależy mi na jak najlepszym oczyszczeniu wody przed jej piciem?
-W takiej sytuacji zostaje nam tylko odwrócona osmoza. W uproszczeniu jest to transport wody przeciwnie do gradientu stężeń przy użyciu wysokiego ciśnienia i membran. Jest to najbardziej zaawansowany proces jaki możemy zastosować w domowych warunkach- oprócz metali ciężkich czy bakterii usuwamy też wszelkie substancje mineralne. Pamiętajmy, że taka woda nie nadaje się do picia. Musimy ponownie ją wzbogacić o usunięte minerały przepuszczając przez odpowiednie złoża.
Jeśli ktoś dotrwał do końca to bardzo mi miło, nie chciałbym wchodzić w polemikę w komentarzach, a raczej chciałbym was zachęcić do własnego wyboru i poszerzenia wiedzy na temat tego co pijemy.
#woda
#ekologia
#zdrowie
#gruparatowaniapoziomu
@exerator: Butelki są robione z tworzywa PET, a bisfenol jest używany do produkcji poliwęglanów (głównie), ale nie przy produkcji PET.
Czy mikroplastik przemieszcza się z butelki plastikowej do wody która znajduje się wewnątrz? Jaka ilość butelek takiej wody można spożywać na miesiąc? Żeby nie było to szkodliwe?.
Butelki te są
@exerator: Woda po odwróconej osmozie nadaje się do picia. Może trzeba trochę bardziej uważać na jakieś minerały typu fluor, ale przy normalnej diecie nic się nie dzieje.
Hej Mirku, fajny wpis. Jedyne co mi się nie zgadza to kwestia filtra z węglem aktywnym - z tego co wiem, to nie usuwa on kationów Ca i Mg, do tego potrzebne są filtry jonowymienne (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
To jest akurat nieprawda.
Komentarz usunięty przez autora
@Polanin: @Victoremque:
owszem, butelki PET są bezpieczniejsze ze względu na brak bisfenoli, natomiast nie są to w dalszym ciągu opakowania neutralne dla wody jak i naszego zdrowia
wg. mojej wiedzy, nawet jeśli w Twoim wodociągu
@exerator: tu ja bym nie był taki hej do przodu z ocenami - po pierwsze zwykłe butelki (1,5L) są wykonane zazwyczaj z PET, a nie z poliwęglanów (do produkcji których stosuje się BpA) - z poliwęglanów zazwyczaj robi się te duże butelki 21-23L do dystrybutorów
@exerator butelki PET są neutralne dla zdrowia. Poczytaj sobie badania. Nie wypisuj rzeczy, które pasują do Twojej tezy, a nie mają poparcia w faktach.
"węgiel aktywny zawarty w filtrach adsorbuje z wody wszystko jak leci, również wapno i magnez" - domniemam, że chodziło Ci o wkład węglowy w dzbankach, który zawiera też złoże zmiękczające. Rzeczywiście, usuwa to magnez i wapń, ale sam węgiel aktywny ich nie usunie.
Polecam taki model do domu - https://youtu.be/8QUcbKkJxhU