Wpis z mikrobloga

Zainteresowanym przypominam, że zostały jeszcze tylko ok. 2 dni do aktywacji hard forka Ethereum który wdraża EIP-1559

Należy zaktualizować węzły do najnowszych wersji
( ͡° ͜ʖ ͡°)

#kryptowaluty #ethereum
A.....o - Zainteresowanym przypominam, że zostały jeszcze tylko ok. 2 dni do aktywacj...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie ma to jak bezproblemowy hard fork w "zdecentralizowanej" sieci, który wszyscy grzecznie i natychmiast akceptują

Jak każdą aktualizację softu. Jeśli kierunek zmian w Ethereum komuś się nie podoba, to może sprzedać wszystkie swoje ETH za inne kryptowaluty. Ja np. sprzedałem moje BTC kiedy deweloperzy stwierdzili, że łańcuch ma mieć 5tps po wsze czasy.

Ale najlepszą grzanę miałem z ostatnich dwóch HF, kiedy nawet tego nie zakomunikowali kiedy się odbędzie i część sieci
  • Odpowiedz
Dlatego to są soft forki, ponieważ nie ma zmian żadnych regół i część sieci nadal się nie aktualizuje, ale mimo wszystko nie rozwidlają się na dwa osobne łańcuchy

@DowodZerowejWiedzy:

Innymi słowy reguły się zmieniają pod nimi, bez ich wiedzy ani
  • Odpowiedz
Jakie reguly sie zmieniaja pod nimi? Co to za wymysl? Co to w ogole znaczy?

@DowodZerowejWiedzy: Powtórzę jeszcze raz, bo nie przeczytałeś ze zrozumieniem: Zacieśnienie reguł jest też zmianą. Ponieważ nowy zestaw jest podzbiorem starego, stare węzły nie mają z tym problemu

Przykładowo, gdyby chiny przejęły 51% mocy, mogłyby wdrożyć dowolne zacieśnienie reguł konsensusu. NP. mogłyby uniemożliwić wydawanie jakichkolwiek monet z twojego adresu. Jedni nazywają to atakiem cenzurującym 51% a inni mogliby
  • Odpowiedz
@DowodZerowejWiedzy:

W BTC klucze sie rozeszly po masie ludzi wkrotce po tym jak satoshi je przekazal i odszedl. Te klucze sie rozeszly i sa ogolno dostepne, kazdy moze je w chwile znalezc. To nie jest pilnie strzeziny sekret przez kilka osob zeby nikt nie mogl rozwijac btc poza nimi. Klucze do repozytorium btc sa dostepne.

Trzeba zachować to dla potomności XD

Wrzuć te klucze przy okazji, zobaczymy co tam sobie
  • Odpowiedz