Wpis z mikrobloga

@easnadh: nie za bardzo:) ale sam wiem bo rozmawialem z wieloma osobami (robilem warsztaty piekarnicze kilka razy w brukseli) ze ludzie probuja z tym zakwasem, szybko sie poddaja i takie tam
a moj jest dobry, wystarczy raz dokarmic, wsadzic wiekszosc do lodowki na czarna godzine a z reszty sobie piec i bedzie bajka
@wykopowy_brukselek: a jak to jest z zakwasem Mireczku, jak codziennie przez pol roku dokarmialem, pare razy użyłem a teraz leży w lodowce bez dokarmiania to on jest ok? Woda się oddzieliła od reszty
@44gts: moze byc ok, moze sie popsul
ja bym wylal triche tej ciemnej wody, reszte zmieszal, wyciagnal lyzeczke max, ocieplil i dokarmil
wiekszosc ludzi popelnia blad i glodzi zakwas i hoduje go za duzo gdy tak naprawde wystarczy miec go 10-20g
z 30g robi sie 2 kilo chleba, wiec naprawde nie ma co trzymac za duzo
niektorzy nawet trzymaja 2g, dokarmiaja po 20g maki i wody i juz sie robi 40