Wpis z mikrobloga

1447 + 1 = 1448

Tytuł: Helikopter w ogniu
Autor: Mark Robert Bowden
Gatunek: historyczna
Ocena: ★★★★★★★★★★

400 stron, pdf

Przyznaje, że nie wiedziałem, że jest książka. Może to i lepiej. Wtedy film nie byłby dla mnie taki żywiołowy i pełny akcji. Jednak skłaniam się bardziej do książki, gdzie sprawa między klanami i ogólnie Farrah Aididem jest przedstawiona rzetelnie i co najważniejsze od początku do końca. Tutaj to Amerykanie i ONZ byli tymi złymi. Generalnie autor odwalił benedyktyńską robotę. Nie dość, że był w Mogadiszu (wiele lat po wydarzeniu) to w miarę możliwości rozmawiał z rangersami i delta. Co ciekawe, sama bitwa nie była w żaden sposób udokumentowana. W sumie nie ma co się dziwić, zwłoki załogi MH-60 ciągnięte przez Somalijczyków to nie jest, to co Clinton chciał uzyskać. Z tego powodu autor na końcu wyraża swoje zdziwienie, że ton jest zapraszany na konferencje o bitwie niż żołnierze, którzy w niej uczestniczyli. Przedstawiać, o czym ta książka jest, nie mam zamiaru, bo każdy przynajmniej ją kojarzy. Jednak zachęcam do czytania, tak aby jeszcze raz przyjrzeć się bitwie, gdzie na pytanie, kto zawinił, nie jest tak łatwo odpowiedzieć.

#bookmeter
konik_polanowy - 1447 + 1 = 1448

Tytuł: Helikopter w ogniu
Autor: Mark Robert Bowden...

źródło: comment_1628087615HzWixHsAeM2izjXzHfrBOG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach