Aktywne Wpisy

co-to-ma-byc +232
Niestety do niewielu pewnie to dotrze.
„ Drugi dzień nowego roku 2025 – emocje wciąż nie opadły...
Sylwestrowa noc pozostawiła w nas wiele smutku i złości.
Długo zastanawialiśmy się, czy w ogóle publikować ten post, bo za każdym razem, gdy poruszamy temat hukowych petard, pojawia się fala agresji. Wrzucenie tego „na gorąco” skończyłoby się pewnie blokadą konta przez Facebooka ze względu na nasze emocjonalne słowa i falę złości, którą wywołałoby to wśród odbiorców.
„ Drugi dzień nowego roku 2025 – emocje wciąż nie opadły...
Sylwestrowa noc pozostawiła w nas wiele smutku i złości.
Długo zastanawialiśmy się, czy w ogóle publikować ten post, bo za każdym razem, gdy poruszamy temat hukowych petard, pojawia się fala agresji. Wrzucenie tego „na gorąco” skończyłoby się pewnie blokadą konta przez Facebooka ze względu na nasze emocjonalne słowa i falę złości, którą wywołałoby to wśród odbiorców.
źródło: IMG_6773
Pobierz
Jak często ktoś was próbuję okraść lub pobić?
Bo przez 3 lata mieszkania w centrum Katowic, to miałem już 3 groźby pobicia od ćpunów, 2 groźby pobicia od nie ćpunów, 1 raz chcieli mnie okraść i raz jakiś gościu minął mnie o 20 cm na pasach na zakręcie (jechał z 60/70 przy limicie do 30) - poszedłem z tym na policję, a oni do mnie: nic się nie stało, to szkoda zachodu.
Bo przez 3 lata mieszkania w centrum Katowic, to miałem już 3 groźby pobicia od ćpunów, 2 groźby pobicia od nie ćpunów, 1 raz chcieli mnie okraść i raz jakiś gościu minął mnie o 20 cm na pasach na zakręcie (jechał z 60/70 przy limicie do 30) - poszedłem z tym na policję, a oni do mnie: nic się nie stało, to szkoda zachodu.

Tytuł: Leonardo Da Vinci
Autor: Walter Isaacson
Gatunek: Biografia
ISBN: 978-83-66360-62-4
Tłumacz: Michał Strąkow
Wydawnictwo: Insignis
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆
Nie czytałam innych biografii tego autora i już raczej po żadną nie sięgnę. Fragmenty o dzieciństwie i analiza tego dzieciństwa + dywagacje na temat orientacji seksualnej Da Vinci nie przypadły mi do gustu. Środek jest praktycznie cały o Leonardo - malarzu, co mnie rozczarowało. Końcowy wykład o sztuce to już w ogóle dziwny fragment, który nie wiem po co się tam znalazł.
Ale nic to, na sam koniec autor
I rozumiem, że Leonardo miał wiele zainteresowań, i że nie każdą biografię się da zgrabnie ułożyć chronologicznie, jednak ta chaotyczność autora przy sporej objętości książki, te jego ciągłe powtórki są po prostu męczące.
Na plus ilustracje + mnóstwo przypisów, przystępny język
Na minus skoncentrowanie się głównie na Da Vinci jako malarzu, analiza dzieciństwa, zbytnie skupienie się na orientacji seksualnej, chaotyczność, powtórzenia, banalny koniec
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki
źródło: comment_1628528935AAmptOoqVZB6sbeWh02ZVo.jpg
Pobierzhttps://techcrunch.com/2021/08/05/walter-isaacson-is-working-on-a-biography-of-elon-musk/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9kdWNrZHVja2dvLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAD-H3G7L9ChT91Jl3Ai942iHi2EpaKliaqzQCvQ9Mh3EwHu688SPJhrDokbc0ziOAx15dJJ8u58IdVIbiMK7SdaeGNMf6C89RVYSJp6xVRYFJIZ9ug4PdXayJ798YNFDp7PXgajg3QmDO4DKlU93uMIM75n8VqSKSWDA8Z0fQMqf
Jak masz więcej informacji o życiu osobistym Leonardo da Vinciego to możesz je przesłać do autora, bądź do któregoś z Leonardystów z którymi rozmawiał, na pewno się ucieszą.
I właśnie nie interesowało mnie za bardzo jego życie osobiste, dlatego skrytykowałam rozkminy na temat jego orientacji a także dzieciństwa, więc to
Skoro nie o malarzu, skoro nie życie osobiste to o czym chciałaś przeczytać?
Udanej gry i mniej nadinterpretacji na przyszłość ;)