Wpis z mikrobloga

• 12
1886 + 1 = 1887

Tytuł: Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku
Autor: Zbigniew Rokita
Gatunek: reportaż
Wydawnictwo: Czarne - seria Sulima
Ocena: ★★★★★★★

Książka o Śląsku z kryzysem tożsamości i autorze, który nie bardzo wie, po której stronie chciałby i powiniem się opowiedzieć.

Do przeczytania zachęciła mnie oczywiście nagroda literacka Nike, choć po moich ostatnich przejściach z książkami uhonorowanymi Bookerem, nie miałem zbyt wygórwanych oczekiwań. Nie jestem zawiedziony, ale też książka mnie nie porwała.

To co mi się najbardziej podobało w tym reportażu to przedstawienie Śląska w chaosie, czyli takiego jak go sobie wyobrażałem, takiego który nie wie czy jest polski, czy niemiecki. Śląska, który jest wyniszczony przez kopalnie i politykę klimatyczną, reprezentowany przez niewłaściwych ludzi, z kryzysem zaangażowania w lokalną ojczyznę. Mniej podobało mi się wspomnienie o kulturze lokalnej, która wybija się głównie tym, że jest pisana po śląsku, a gdyby napisać ją w dostępnym dla wszystkich polaków języku, miałaby małe szanse przebić się do mainstreamu. Autor nie neguje natomiast tego, że ślązacy mają ogromny wkład w polską kulturę, ale nie wydają jej po śląsku.
Przytacza plebiscyty, w których setki tysięcy Ślązaków opowiedziało się za przyłączeniem do Niemiec lub za uznaniem języka śląskiego za urzędowy, ale ich rezultaty zostały zignorowane przez władze.

Książka miała chyba być też osobistą spowiedzią autora, bo często przytacza w niej historię swoich przodków i ich przywiązanie do opcji polskiej lub niemieckiej.

Ogólnie, czyta się ją dobrze jako reportaż (choć nie do końca nim jest), natomiast trudno powiedzieć jaki autor miał cel, czy przybliżyć reszcie Polski Śląsk, czy pokazać o co Ślązacy walczą, czy pokazać swoje wewnętrzne rozterki jako Ślązaka. Książka nie odpowiedziała mi na te pytania.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
122/128
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi
ali3en - 1886 + 1 = 1887

Tytuł: Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku
Autor: Zbigniew Rokit...

źródło: comment_1633623674JiddaRRYZ26Y5bchyCsxof.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ali3en: Mnie podobało się jak ta historia została opowiedziana, zarówno pod względem konstrukcji, jak i języka. Coraz częściej łapię się ostatnio na tym, że to ma kapitalne znaczenie, że czasami nawet treść jest mniej ważna niż te wrażenia estetyczne. Nie wiem tylko, czy się tego bać, czy wręcz przeciwnie. ;)
  • Odpowiedz