Wpis z mikrobloga

Dzień 315/316
#legodamwa <--pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zestawy: https://brickset.com/sets/ownedby-ziomal

Od razu uprzedzę, że nie jestem pewny w 100% czy "dziś to dziś" - datę wziąłem z Brickset (możemy znaleźć tam 2 różne daty - jedna Launch/Exit druga to Availability at lego.com i w przypadku 8275 są zupełnie różne: 01.09.2007 i 24.10.2007), więc jeśli jest nieprawidłowa, to nie bijcie :)

Dokładnie 14 lat temu (24 października 2007) w S@H rozpoczęło sprzedaż 4 zestawów: dzisiejszego 8275 oraz:
Creator 3 in 1 4957
Creator 3 in 1 4958
Star Wars 10178

We wszystkich tych zestawach wykorzystano nowo opracowany elektryczny system do zdalnego sterowania: Power Functions, który został zaprezentowany w czerwcu tamtego roku. Jest on z nami do dzisiaj (czyli sprzedawany był przez 14 lat) a ostatnim zestawem w którym możemy spotkać PF jest 42095 - będzie on niestety wycofany z końcem tego roku, a wszystkie nowo wydawane zestawy będą korzystać z nowszego systemu Powered Up. Do tej pory ukazało się łącznie 70 zestawów PF (wliczając to osobno sprzedawane silniczki, pojemniki na baterie, kable itd).

#ciekawostki
- Ten śmieszny żółty buldożer uchodzi za pierwszy zestaw, w którym zastosowano PF
- Jest jednym z dwóch w pełni zmotoryzowanych pojazdów (czyli jeśli dobrze rozumiem - wszystkie funkcje bawialne są napędzane silniczkami elektrycznymi). Tym drugim jest 8043
- Na pudełku (akurat na moim zdjęciu zasłania je zbudowany model) znajduje się wielkie czerwone logo: Toy Innovation 2007, Winner Category "Electronics + Technical" (wrzucę w komentarzu), jednak moje próby znalezienia w Google tego konkursu były nieudane. Ktoś z Was kojarzy co to za konkurs?
- Rozmiary po zbudowaniu: 47 (długość) x 25 (szerokość) x 21 (wysokość), po rozłożeniu Ripper'a/Pazura 49 cm długości

Lego Technic 8275
Liczba elementów 1384
Zestaw z roku 2007
Cena katalogowa: £97.85 / $149.99
Obecnie najtańsze używane sztuki jakie widzę kosztują około 740 zł bez instrukcji i pudełka. Doliczając przesyłkę + prowizję PayPala wyjdzie pewnie z 900 zł.
Jeśli chodzi o MISBy - prawie 2700 z Danii + przesyłka.

#lego #legotechnic
damw - Dzień 315/316
#legodamwa <--pod tym tagiem umieszczam wszystkie moje zestawy:...

źródło: comment_1635069895xZsxDUG7iY3g4ycc9OUEm1.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kupowałeś MISBa?

@CCCCC: aż tak tego zestawu nie chciałem, żeby wydać na niego 3k z wysyłką xD
A potem się jeszcze wkurzyć, gdyby sprzedawca słabo zabezpieczył przesyłkę
  • Odpowiedz
@CCCCC: he he he. Nie.
Ja mam pudełko, na tamtej aukcji nie ma pudełka.
A gość, który wpadł na pomysł klejenia klocków powinien w kły zebrać
  • Odpowiedz
Brakowało tylko części przedniego spychacza i pilota. Deal życia ;)

@phervers: no za 60 zł to faktycznie - super cena. Osoba która to sprzedawała chyba musiała nie znać prawdziwej wartości
  • Odpowiedz