Wpis z mikrobloga

#okna #budowa #budowadomu Panowie polecacie oknoplast jako okna do nowego domu? Mam wycenę z oknem hst premiom 85 3,3m na 38 tys zł. Myśle nad tym , żeby zrezygnować z hst i założyć psk, smart slide w tym wymiarze nie spełnia wt2021. Proszę o poradę
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tacom: duzo osób zakłada Oknoplast. HST nie są warte swojej ceny. Wybierz PSK (są modele z systemem domykania i klamką na zewnątrz domu zamykaną na klucz) albo R+RU+Fix (jeśli układ salonu na to pozwala).
  • Odpowiedz
@Tacom: takie okno zakładasz już raczej raz na długi czas, też miałem ten dylemat, w końcu zdecydowałem się na hst 3,8 metra, okno przesuwam jednym palcem. Zajebisty efekt to robi.
  • Odpowiedz
@Iskaryota: współczynnik przenikania ciepła, szczelność, sztywność. Te dla mnie były najważniejsze. Teksty typu "przesuwanie jednym palcem", czy "zajebisty efekt", to zwykły marketing, którym nie warto zawracać sobie głowy.
  • Odpowiedz
@Iskaryota: "aha, czyli kupiłeś PSK i sobie racjonalizunesz zakup, spoko xD."

Dlaczego zgadujesz? Ja akurat mam R+RU+Fix z ruchomym słupkiem. Wybrałem ten system, bo dał mi największą szerokość wyjścia do ogrodu, miał najlepsze parametry i był najtańszy.
Dalszej części Twoich wypocin nie czytam, bo nie lubię dyskutować z ludźmi, którzy sobie dopowiadają i zgadują.
  • Odpowiedz
3,3m na 38 tys

@Tacom: mogę powiedzieć tylko jedno wielkie xD. Mam HST 3,2m i kosztował okolice 12k...ta cena to jakiś koszmarny absurd ( ͡º ͜ʖ͡º)
Profil Veka DPQ-82, Uw=0,81
  • Odpowiedz
  • 1
@ThorPL: Zle to napisałem , cala stolarka (10 okien) w tym hst oraz 5 balkonowych. Sama cena hst 16400 brutto, smart slide na 3,3m 12300 brutto
  • Odpowiedz
@Tacom: hst ma jeszcze ten plus ze masz bezprogowe wyjście na taras/balkon i brak cokołu w środku.
Jeden problem jaki widzę w moich oknach (aluprof) to odwodnienia dość nisko, wiec będę musiał robić taras wentylowany.
  • Odpowiedz
@RSGApps: aby wejść do domu pokonujesz kilka schodów. Na użytkowe poddasze (jeśli posiadasz) wchodzisz po kilkunastu schodach. Na strych też musisz wejść po schodach. Często, w nowych projektach domów, sam parter posiada różnice poziomów która pokonuje się chodząc po schodach... I to ludziom nie przeszkadza. Za to nie do pokonania dla nich jest kilkucentymetrowy próg w przejściu z salonu na taras.
Ludzie, nie dawajcie się tak wrabiać w marketing. Sprzedawcy
  • Odpowiedz