Wpis z mikrobloga

• 9
2101 + 1 = 2102

Tytuł: Zaraza
Autor: Przemysław Piotrowski
Gatunek: kryminał, sensacja, thriller
Wydawnictwo: Czarna Owca
Liczba stron: 432
Forma książki: e-book
Ocena: ★★★★★★★★

4 tom trylogii o Igorze Brudnym.

Tak, jest to 4 tom, choć autor wspominał, że ma zamiar zakończyć historię Igora Brudnego na trylogii, co też potwierdzały jego 2 kolejne książki, nie związane z tym bohaterem i "uniwersum". Tym razem jest trochę inaczej, Igor ledwo przeżył wydarzenia z 3 tomu, zapadł w śpiączkę, a po wybudzeniu porusza się na wózku inwalidzkim. Choć jego życie zawodowe oraz zdrowie psychiczne i fizyczne się rozsypały, to uczuciowo jest lepiej, jest w związku z Julią i to za jej sprawą będzie zgłębiał tajniki sprawy, z którą przyjdzie mu się zmierzyć.

Fabularnie jest dobrze, moim zdaniem lepiej niż w poprzednich tomach, niedaleko Zielonej Góry znalezione zostają zwłoki prostytutki, które pozbawione zostały krwi. Chwilę później kolejne, również pozbawione krwi i również kobiety parającej się najstarszym zawodem świata, co już rokuje, że jest to seryjny morderca, roboczo zwany przez policjantów "Wampirem". Z racji tego, że niemal cała poprzednia ekipa dochodzeniowo śledzcza zginęła w poprzednim tomie (nie powiem jak, bo może ktoś nie czytał), zaczynamy śledztwo z zupełnie nowym składem, w którym znalazła się Julia, dziewczyna Brudnego. Igor zyskał sławę i rozgłos, przez którą dowiedziala się o nim nieznajoma, siostra zaginionej dziewczyny i postanowiła poprosić go o pomoc. Igor mimo swojej niepełnosprawności będzie musiał stawić czoło mordercy i wymiarowi sprawiedliwości, który kryje własnych przestępców.

Bardzo dobry kryminał, który wciąga od pierwszych stron i podobnie jak poprzednie książki, kryje zapowiedź nadchodzących wydarzeń w ostatnim rozdziale. Z racji położenia w jakim znalazł się Igor i cały wydział śledczy, tym razem jest trochę inaczej, ale moim zdaniem lepiej. Są niewielkie wskazówki, kto i dlaczego wysysa krew z młodych prostytutek, więc w pewnym momencie można się domyślać, kto zabijał, ale i tak zakończenie mi się podobało.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
150/150
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi
ali3en - 2101 + 1 = 2102

Tytuł: Zaraza
Autor: Przemysław Piotrowski
Gatunek: krymina...

źródło: comment_1636736563v5T3hrWAOv3LvefkfggTEt.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ali3en 150, piękny wynik! Tak tylko zapytam, niezłośliwie, nie za dużo? Ja mam gdzieś 40 na liczniku i mam problem z tym, że nie jestem w stanie odpowiednio przeprocesowac książki po skończonej lekturze. Doczytać dyskusji, zastanawiać się nad nią. Jak to wygląda u Ciebie?
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@LebronAntetokounmpo To zależy od książki, ale dla mnie czytanie jest pasją, więc zdaję sobie sprawę, że na części książek, które przeczytam się zawiodę i będę chciał o nich jak najszybciej zapomnieć. Mam dość specyficzny gust czytelniczy, więc książek 8/10-10/10 jest u mnie bardzo mało, a książek, któe oceniłem niżej nie warto pamiętać, choć te najgorsze też dość łatwo zostają w pamięci. Zapisuję najlepsze cytaty, które następnie Readwise mi przypomina codziennie rano,
  • Odpowiedz