Aktywne Wpisy
kot_kustosz +1529
Szanowne Mirko, miałam okazję wystąpić w sobotę w DDTVN
Jeśli ktoś oglądał i kibicował to bardzo dziękuję!
Jeśli ktoś miałby ochotę obejrzeć to zostawiam linka:
https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/finanse-i-praca/mistrzyni-zwierzecych-portretow-te-emocje-mi-sie-udzielaja-st7402511
tag: #kotkustosz
ig: https://www.instagram.com/kot_kustosz/
#pokazkota #tworczoscwlasna #kitku #malarstwo #rysujzwykopem #humorobrazkowy #koty #pokazmorde
Jeśli ktoś oglądał i kibicował to bardzo dziękuję!
Jeśli ktoś miałby ochotę obejrzeć to zostawiam linka:
https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/finanse-i-praca/mistrzyni-zwierzecych-portretow-te-emocje-mi-sie-udzielaja-st7402511
tag: #kotkustosz
ig: https://www.instagram.com/kot_kustosz/
#pokazkota #tworczoscwlasna #kitku #malarstwo #rysujzwykopem #humorobrazkowy #koty #pokazmorde
ZielonaOdnowa +37
Mam maly przydomowy sad, wlasciwie ciagle w trakcie tworzenia od trzech lat od kiedy tu mieszkam.
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
W pewnym momencie, pod wplywem kanalu na yt "polskie superowoce" pomyslalem ze oprocz standardowy wisni, jablek porzeczek, borowek czy malin chcialbym troche mniej spotykanych owocow, posadzilem aronie, rokitnik, pigwowiec japonski i jagode kamczacka, planuje jeszcze wiosna acerole, swidosliwe, actinidie (minikiwi) i roze jadalna.
Macie moze jakies propozycje innych malo popularnych a ciekawych krzewow lub drzew owocowych
17 listopada miało 12 blg, wczoraj i dziś zmierzyłem 4. Poczytałem trochę różnych for i postów, i padło stwierdzenie że brewkity bardzo głęboko potrafią odfermentować, nawet do 1 blg.
Piwo fermentowalo/fermentuje w piwnicy gdzie mam stałe 16,5 stopnia. Absolutnie nie chcę się spieszyć z butelkowaniem, żeby jakiegoś błędu nie popełnić.
Pytanie 1- czy jeżeli jutro i pojutrze blg utrzyma się na 4 to ok, i tak może zostać? Raz tylko zajrzałem na chwilę do fermentora w 5 dzień, i piana nie była zbyt obfita, a starałem się brzeczkę natlenić.
Pytanie 2- wrzucenie 30g citry w woreczku do chmielenia będzie dobrym pomysłem? Ogólnie wszystko robię w 1 wiadrze z kranikiem, pojutrze chciałbym chmiel wrzucić i potrzymać jeszcze parę dni, bez przelewania na cichą.
Każda wskazówka mile widziana, również jak coś zrobilem nie tak w procesie to proszę o poprawę :)
#piwowarstwo
Piana nie jest żadnym wyznacznikiem. Ja kilka razy nie miałem praktycznie piany a i tak odfermentowało.
Jak masz tylko jedno wiaderko, to wrzuć najlepiej w pończosze. Te woreczki mają raczej duże oczka i sporo chmielu się przedostanie do piwa.