Wpis z mikrobloga

• 20
2181 + 1 = 2182

Tytuł: Upadek Kartaginy
Autor: Adrian Goldsworthy
Gatunek: historia
ISBN: 9788381883009
Tłumacz: Norbert Radomski, Janusz Szczepański
Wydawnictwo: Rebis
Liczba stron: 496
Ocena: 8/10

"Wojny punickie" to oczywiście temat znany, ale tym razem otrzymaliśmy dzieło, które charakteryzuje wszystkie trzy konflikty między Rzymem a Kartaginą. Adrian Goldsworthy to znany historyk wojskowości, czytałem kilka jego innych książek, które ukazały się po polsku, więc byłem pewien, że pod kątem militarnym będzie to solidne dzieło. I nie myliłem się. Brytyjski historyk w dość przyjemny sposób przybliża nam ten ponad stuletni konflikt. Rozdział wstępny poświęcony jest ogólnie wojskowości obu walczących stron, każda kolejna część jest już poświęcona jednej wojnie, gdzie oczywiście najważniejszym tematem są jej dzieje militarne. Na plus można zaliczyć też autorowi, że między poszczególnymi wojnami prezentuje tło rywalizacji rzymsko-kartagińskiej. Książka jest szczegółowa, ale jednocześnie nie na tyle, aby zanudzić niedzielnego czytelnika, moim zdaniem akcenty są dobrze wyważone, tam gdzie trzeba coś wyjaśnić Goldsworthy robi to, gdzie hipotez jest więcej, często sygnalizuje to, nie wchodząc w nużące dywagacje, dzięki czemu jest to historyk, którego dość dobrze się czyta, nawet jeśli ktoś nie jest fanem starożytności. W tekście przytrafiło się parę wpadek, ale to raczej wina tłumacza/korekty, dużą zaletą jest natomiast szesnaście map

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #historia
Balcar - 2181 + 1 = 2182

Tytuł: Upadek Kartaginy
Autor: Adrian Goldsworthy
Gatunek: ...

źródło: comment_16382019270mh61vAK5QQxpI1VQQt8z6.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach