Aktywne Wpisy

Marek_Tempe +1206
Miałem sąsiada autystę, 33 lata, fascynat kosmosu, fantastyki, filozofii, Człowiek. Mieszkał z Ojcem, inżynierem w firmie lotniczej , Matka zmarła na raka jak miał 12 lat. Pracował w klasycznym "ochronnym" januszeksie. Miał lunetę, którą nie raz patrzylismy w niebo. W 2017 dorobił się refraktora, zabrał go na pola w nocy niedaleko osiedla, naszły go miejscowe sebiksy, skopały jego, zniszczyły sprzęt. Powiesił się tydzień później.:( Spij spokojnie Michał.
#feels
#feels

Kasahara +6
Może to durny pomysł, pytać na wykopie, ale już nie mam pomysłu
Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej
- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w
Mam od nastolatka problem ze snem, przede wszystkim z wybudzaniem się co 20-30 minut. Dosłownie po 10 wybudzeń czasem, jak miałem 20 lat jakoś mi to średnio przeszkadzało, teraz idąc do 40stki bardziej
- Wyniki krwi, wszelkie od A do Z, badam się co 4-12 msc od 10 lat - perfecto
- EKG/Echo serca - perfecto. Ciśnienie 100-110 / 65-75. Tętno spoczynkowe w

Tytuł: Upadek Kartaginy
Autor: Adrian Goldsworthy
Gatunek: historia
ISBN: 9788381883009
Tłumacz: Norbert Radomski, Janusz Szczepański
Wydawnictwo: Rebis
Liczba stron: 496
Ocena: 8/10
"Wojny punickie" to oczywiście temat znany, ale tym razem otrzymaliśmy dzieło, które charakteryzuje wszystkie trzy konflikty między Rzymem a Kartaginą. Adrian Goldsworthy to znany historyk wojskowości, czytałem kilka jego innych książek, które ukazały się po polsku, więc byłem pewien, że pod kątem militarnym będzie to solidne dzieło. I nie myliłem się. Brytyjski historyk w dość przyjemny sposób przybliża nam ten ponad stuletni konflikt. Rozdział wstępny poświęcony jest ogólnie wojskowości obu walczących stron, każda kolejna część jest już poświęcona jednej wojnie, gdzie oczywiście najważniejszym tematem są jej dzieje militarne. Na plus można zaliczyć też autorowi, że między poszczególnymi wojnami prezentuje tło rywalizacji rzymsko-kartagińskiej. Książka jest szczegółowa, ale jednocześnie nie na tyle, aby zanudzić niedzielnego czytelnika, moim zdaniem akcenty są dobrze wyważone, tam gdzie trzeba coś wyjaśnić Goldsworthy robi to, gdzie hipotez jest więcej, często sygnalizuje to, nie wchodząc w nużące dywagacje, dzięki czemu jest to historyk, którego dość dobrze się czyta, nawet jeśli ktoś nie jest fanem starożytności. W tekście przytrafiło się parę wpadek, ale to raczej wina tłumacza/korekty, dużą zaletą jest natomiast szesnaście map
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #historia
źródło: comment_16382019270mh61vAK5QQxpI1VQQt8z6.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (8.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-12-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: historia, archeologia, polityka
Liczba