Wpis z mikrobloga

#perfumy czy ktoś z was stracił węch przez covid? Jeżeli tak, to po jakim czasie wrócił i czy teraz odbieracie perfumy tak samo jak wcześniej?
Ja od wczoraj nic kompletnie nie czuje.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartis55: nie miałem przez jakis miesiąc. 4 miesiące po jeszcze inaczej odbieralem zapachy, do tego stopnia, że chcialem sprzedać mojego tf bdj. Teraz znów pachnie pięknie( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bartis55: miałem prawie identycznie jak @Miks232: powyżej

Z tym ze do tej pory zapach kawy pachnie bardziej czymś na kształt zgnilizny, mięso mielone śmierdzi jakby było po terminie (a nie jest) i ogólnie dużo ziołowych perfum tzw „dziadów” pachnie trochę bardziej dziadowo. Reszta wróciła tak jak było, ale na początku (gdy węch wracał) mogłem powąchać perfumy tylko przez pare minut bo potem nos tak jakby wysiadał i nic
  • Odpowiedz
@bartis55: Chorowałem w marcu, węch straciłem na jakieś 2tyg kompletnie. Do dzisiaj tak jakby pewne zapachy nie pachną jak kiedyś, niektóre zupełnie inaczej inne tylko wyraźniej lub słabiej. Cebula w potrawach psuje mi cały smak i wyczuje jej zmienioną woń z kilometra, kawa pchnie dziwnie, pomidory, zapach benzyny i wszystkich lakierów, rozpuszczalników pachnie inaczej i w dodatku jednakowo. Perfumy idą u mnie do wymiany. Nie miałem nigdy problemu do np
  • Odpowiedz
@bartis55: nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale office od Jeremiasza przed covidem drapał mega w nos, jakby pieprzowo, a po covidzie uważam, go za mega przyjemnego
  • Odpowiedz
@bartis55 ja straciłem całkowicie na tydzień, a później powoli wracało i zatrzymało się pół roku później na jakichś 80% pierwotnej czułości. Teraz nie wiem czy mam 100% czy po prostu przyzwyczaiłem się do niepełnego odczuwania zapachów. Raczej nie miałem takich sytuacji, że nagle coś co nigdy nie śmierdziało zaczęło mi śmierdzieć.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bartis55: ja węch straciłem całkiem na jakiś tydzień, drugi tydzień było jeszcze kiepskawo, później już jakoś wróciło i mam wrażenie, że teraz już jest w normie ( ͡º ͜ʖ͡º) (3 miesiące po)
  • Odpowiedz
@bartis55: Straciłem na jakieś 2 tygodnie kompletnie zmysł węchu, później przez tydzień ledwo wyczuwałem jakieś zapachy, jak przytaknąłem nos w korek od perfum i wzialem głęboki wdech to coś tam poczułem. Wróciło do normy w ciągu następnego tygodnia. Znajoma która zachorowała w tym samym czasie do tej pory nie odzyskała węchu a było to z miesiąc temu kiedy ja go odzyskałem w pełni.
  • Odpowiedz
@bartis55: Ja straciłem na 2 tyg węch. Teraz niestety niektóre zapachy czuję inaczej. Np benzyna, aż pytałem ludzi wokół czy zapach benzyny się zmienił. Wydaje mi się, że część perfum również czuję inaczej :(
  • Odpowiedz
@bartis55: Po miesiącu mam zaledwie ok. 10% czasem w porywach do 20% węchu jakbym to na numerki miał przełożyć. Z jakiegoś powodu był jeden dużo lepszy dzień, kiedy odzyskałem większość węchu. Ale następnego dnia się obudziłem i już go nie było.
  • Odpowiedz