Jakie dla zwykłego posiadacza BTC są plusy posiadania własnego węzła zbudowanego np. na raspberry pi?
Running a Bitcoin node allows a user to interact with the Bitcoin network more privately and securely
To mnie nieszczególnie przekonuje bo i tak kupuję na scentralizowanych giełdach więc nie mam prywatności, a to co kupię trzymam na portfelu sprzętowym więc czuję się względnie bezpiecznie, to co jest ponadto widzę już jako przesadyzm.
A Bitcoin node enables a user to prove their ownership of bitcoin without relying on any third party
okej ale po co? Czy "third party" jest aż tak zawodne i podejrzane?
Setting up a Bitcoin node is relatively simple, and it strengthens the robustness of the network
0 bezpośrednich korzyści
Więc jak to jest? To po prostu zabawa dla entuzjastów czy coś więcej się za tym kryje? #bitcoin
@Amenotejiikara: przede wszystkim prywatność. Dzięki zwykłemu raspberry możesz się całkowicie uniezależnić od wszelkich zewnętrznych usług. Nawet mieć własne exploratory bloków. W zasadzie całą infrastrukturę używaną. Argument że ci na niej nie zależy bo i tak kupujesz na scentralizowanych giełdach jest kompletnie bezsensowne.
@CarlGustavJung: No musi mieć otwarty port, żeby inne nody i portfele mogły się z nim połączyć i odbierać informacje od niego. Bez przekierowanego i otwartego portu, twój node jest prywatny, tzn. tylko odbiera transakcje i bloki, ale nie wysyła ich do innych nodów czy portfeli spv. W zasadzie taki node obciąża sieć a nie pomaga jej, bo ich jest więcej a wszystkie muszą być obsłużone tylko przez te nasłuchujące.
@CarlGustavJung: Kiedyś w jednym z wydań core, ustawili domyślnie włączone automatyczne przekierowanie przez upnp, ale szybko wydali kolejną wersję z wyłączonym :P To nie był dobry pomysł... z resztą ludzie powinni to robić świadomie.
To mnie nieszczególnie przekonuje bo i tak kupuję na scentralizowanych giełdach więc nie mam prywatności, a to co kupię trzymam na portfelu sprzętowym więc czuję się względnie bezpiecznie, to co jest ponadto widzę już jako przesadyzm.
okej ale po co? Czy "third party" jest aż tak zawodne i podejrzane?
0 bezpośrednich korzyści
Więc jak to jest? To po prostu zabawa dla entuzjastów czy coś więcej się za tym kryje?
#bitcoin
źródło: comment_164020575947mCssodx1ZkZuGd339gYy.jpg
PobierzArgument że ci na niej nie zależy bo i tak kupujesz na scentralizowanych giełdach jest kompletnie bezsensowne.
Ale
To nie był dobry pomysł... z resztą ludzie powinni to robić świadomie.