drzewnyzwierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
208
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
aleksander_z
@drzewnyzwierz: w dupie mamy episkopat, nami rządzi Pan Makłowicz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1089
Katechetka
Katechetka
No tak w episkopacie będzie tylko kawior, anszuła i nieletni chłopcy
411
p4wl
@drzewnyzwierz: dobrze że ryba to nie mienso
35
Viscop
@drzewnyzwierz: XXI wiek a niektórzy nie spożywają mięsa w określone dni bo szaman zabronił xD
32
aspiryn
aspiryn
@elgrecqo: > Te zasady zostały jednak znacznie złagodzone, a współcześnie Kościół nie żąda od wiernych, by powstrzymywali się od jedzenia mięsa również w Wigilię Bożego Narodzenia - obowiązek zachowania postu w ten dzień zniesiono już w 1983 roku, wraz z wprowadzeniem nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego.

Masz, pokaż rodzicom, może Ci dadzą na kebsa
14
SHOGOKI
@drzewnyzwierz: episkopat niech się wali na ryj,
14
elgrecqo
elgrecqo
@aspiryn: Kościół Katolicki to sekta jak każda. Religia jest chrześcijańska.
10
elf_pszeniczny
@aspiryn: czekam kiedy złagodzą nakaz mycia okien
8
EnderWiggin
EnderWiggin
@drzewnyzwierz: Niech sobie jedzą co chcą. Ja im się w miskę nie w--------m xD
7
Tino
@drzewnyzwierz: nie, po prostu w piątki jestem vege, a do tego jest Wigilia, więc mamy combo

kwestia w tym, że takie "wyrzeczenia" dużo dają i nie musi chodzić stricte o dawne przepisy, bo to tylko tradycja, zaszłość i symbol - wyobraź sobie, że palisz albo codziennie zaglądasz na wykop - zrób sobie taki "piątek" raz w tygodniu, jedz sobie mięso jak chcesz, ale zrezygnuj z tego, co dla Ciebie najcenniejsze
7
aspiryn
aspiryn
@elf_pszeniczny: słyszałem, że jak nie mieszkasz z rodzicami to nikt nie sprawdza
3
elgrecqo
elgrecqo
@drzewnyzwierz: To dobrze że zakaz! Ja Ci dam kebsa w bułku. Może do tego hawajska na cienkim i kawka z mlekiem?
2
drzewnyzwierz
@Tino: piątek to piątek. Zjesz mięso i instant płoniesz
2
mirkobiniu
@drzewnyzwierz sram na episkopat
2
elgrecqo
elgrecqo
@drzewnyzwierz: W cienkim czy bułka?
1
Tino
@drzewnyzwierz: W Wigilię to jasne, chociaż zniesiono nakaz postu, ale żeby w sylwestra? To pewnie jakiś fake albo kogoś odkleiło, żeby w sylwestra pościć.
1
drzewnyzwierz
@Tino: wiesz, takie podejście jest spoko. Ale Kościół uważa to za grzech, z którego musisz sie wyspowiadać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1
Tino
@drzewnyzwierz: Kościół, to nie jest jakiś biskup z Mazur, który Ci powie, że pójdziesz do piekła za wegetariańską pizzę, gdy się okazało, że kelnerka się pomyliła i podała z salami

Pytanie zasadnicze - podstawą jest Kościół czy w Bóg? Bo przekładając z Nowego Testamentu, Jezus w obecnych czasach nie nosiłby pewnie maseczki, powiedziałby, że nie trzeba przyjmować 500+ i wszedłby do niejednego "miejsca kultu", gdzie by rozwalił większość punktów biznesowych,
1